Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/31/2007: "Pinksterlanddagen 2007 succesvol verlopen"

De Pinksterlanddagen in Appelscha zijn dit jaar opnieuw succesvol verlopen.
Pl2007a4 (42k image)
Entree van het terrein
Ondanks de wat mindere weersvoorspellingen kwamen er met Pinksteren toch zo’n 500 bezoekers naar het jaarlijkse festival op het anarchistisch kampeerterrein in de Friese Zuidoosthoek.
Klik op meer.

De talloze bijeenkomsten over zeer diverse onderwerpen werden vrijwel zonder uitzondering goed bezocht terwijl ook hetgeen wat er aan bod kwam het publiek kon bekoren. De sfeer op het kamp was uitstekend en de organisatie liep op rolletjes.

Door de grote bouwwerkzaamheden bij de buren, de zorginstelling Zeuvenakkers, werd er dit jaar gekampeerd bij de boer. Het voormalige voetbalveld waar sinds de jaren zeventig tenten werden opgezet, bleek te zijn veranderd in één grote opslagput van sloopmaterialen. Het programma en het overige aanbod van de landdagen alsmede het aanwezige publiek bood echter voldoende aanknopingspunten om niet al te lang te blijven treuren om wat eens een heel mooi veld was (en misschien deels ook wel weer een mooi veld zal gaan worden!).
Pl2007a3 (32k image)
Kamperen bij de boer dit jaar

De laatste jaren maken tal van groepen gebruik van de dagen om hun plannen te bespreken, campagnes te presenteren, discussies te voeren, kennis te delen of hun achterban te vergroten. Daarnaast tracht de voorbereidingsgroep ook een aantal onderwerpen voor het voetlicht te brengen waarvan zij denkt dat deze de moeite waard zijn om bij stil te staan. Het blijkt een succesvolle manier om tot een veelzijdig en omvangrijk programma te komen die voor elke bezoeker iets te bieden heeft.

De lezing van de Amerikaan Peter Gelderloos die zich goed bleek te hebben voorbereid, kreeg bij de evaluatie opvallend veel waardering. De wijze waarop hij geweldloosheid als strijdmiddel kritiseerde, was eerder genuanceerd dan controversieel.

GroenFront! presenteerde haar nieuwe campagne Shut Them Down! De inzet betreft het tegengaan van de bouw van maar liefst vijf nieuwe steenkolencentrales in Nederland om zodoende een start te maken met een anarchistische versie van de energierevolutie die noodzakelijk is.

Druk bezocht was de sessie rond de strijd die diverse vrijplaatsen in Europa voeren voor hun voortbestaan en de wijze waarop ze dit aanpakken. Helaas bleken verschillende betrokkenen van diverse bedreigde panden uit het buitenland te hebben afgezegd.

Uiteraard werd tevens aandacht besteed aan de protesten die in Duitsland rond de topbijeenkomst van de G8-landen gaan plaatsvinden.

Bij het culturele program wist de Amerikaanse protestzanger David Rovics te overtuigen en kreeg ook de Spaanse band Muyayos de Raďz veel waardering, niet in het minst door hun vertolking van de burgeroorlogklassieker ‘A las Barricadas’.
PL2007a2 (24k image)
David Rovics

Het kinderprogramma trok dit jaar veel belangstelling van alle kinderen zelfs van die tot een jaar of zestien. De oudste kids vonden wellicht het bouwen van hutten in het bos toch wel leuk.
PL2007a1 (33k image)
Louter vrolijke gezichten in de kindertent

De meeste kritiek betrof de ‘alcoholafhankelijken’ die met hun waar over het terrein zeulen en ’s nachts voor lawaai zorgen. Zij kregen voor de volgende keer een aantal verrassingen in het vooruitzicht gesteld. Volgend jaar is er sprake van een jubileumjaar waarin het 75-jarig bestaan van het anarchistische terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ zal worden gevierd.

1 Reactie


het Radio 1 programma Hagens op de middag maakte een verslag: http://download.omroep.nl/avro/podcast/hagensopdemiddag/20070529-070528_Repo_Pinksterlanddagen_in_AVRO_HagensopdeMiddag.mp3

zei: Arend op 04/06/2007 om: 19:51u


Powered by Greymatter