Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/18/2007: "Peter Gelderloos spreekt in Amsterdam en Appelscha"

ma 21 mei: Over dogmatisch pacifisme

Geweldloosheid kent een lange traditie binnen linkse stromingen. Maar dogmatisch toegepast, kan het volgens onze gast van vanavond, ook averechts werken. Het bevordert dan niet langer vooruitgang, maar beschermt eerder de status quo en de staat. Peter Gelderloos schreef het boek How Non-violence Protects the State (2005) en debatteert over de voor- en nadelen van een geweldloze strategie.
polipig (31k image)
De staat discussieert niet over geweld.
Zij giet het in wetten en voort het uit.
Klik op meer

People working for social change face plenty of difficult questions, but sometimes matters of strategy and tactics receive low priority. Among many activists, the role of nonviolence as the default mode of struggle bears little scrutiny. Even as it pretends to contain moral strength, nonviolence is a major obstacle in global movements for social change. Nonviolence is based on a number of historical falsifications that enforce an inaccurate understanding of revolution, it protects white privilege and the privilege of the Global North, it can reinforce patriarchal dynamics, and it makes anti-authoritarians complicit with the authorities, preserving the State monopoly of force.

Ultimately, nonviolence is created and encouraged by the State, and antithetical to anarchist revolution.

taal: Engels met vertaling naar het Nederlands.
Plantage Doklaan 10-12, Amsterdam, 20.00 - 24.00

Peter zal ook spreken op de Pinksterlanddagen in Appelscha meer info op : www.pinksterlanddagen.nl dit zal plaatsvinden in het wekeinde 25-28 Mei

3 Reacties


Als ik het goed begrijp staat de anarchistische revolutie voor de deur, en zijn het die door de staat gekochte of misleide witte patrarchalen uit het Noorden die met hun domme geweldloosheid de boel ophouden.
What a load of bull, om het ook eens in de taal van het Vierde Rijk, de enige die mijnheer Gelderloos beheerst, te zeggen.

zei: Prul op 19/05/2007 om: 08:55u

Misschien eerst maar eens naar die spreker luisteren, Prul?

zei: kees op 19/05/2007 om: 10:51u

Hier een excerpt uit het genoemde boek.

Wat kanttekeningen: het idee dat de oorlog tegen Vietnam door geweldloos verzet in de VS beëindigd is, is van begin af aan onzinnig - een soort spiegelbeeld van de bij rechts heersende dolkstootlegende in de VS. Het was een oorlog die deVS niet konden winnen, punt. Zoals ook voor Afghanistan en hoogstwaarschijnlijk Irak zal gelden. Hier wordt tegen een stropop gemept.

Het is een al lang lopende vraag: is het beschadigen van een pui bijvoorbeeld nog geweldloze actie te noemen? Maar als je toch zo inzit over de vraag of een actie effectief is, kun je je beter afvragen wat voor zin het heeft de ruiten bij een McDonaldsvestiging in te kegelen.

Wat geweldloze omwentelingen van de afgelopen dertig jaar:

- Iran 1978-79. Tegen miljoenen demonstranten en een algemene staking hield de politie van de sjah het niet. Die omwenteling was geweldloos; de usurpatie van de revolutie door de mollahs niet.

- Oost-Europa, met name Oost-Duitsland en Tsjechoslowakije in 1989. Eveneens gestolen, maar in ieder geval geweldloze omwentelingen.
We moeten het nog zien gebeuren dat de staatsmacht bezwijkt in plaats van gekaapt te worden, maar geweld leidt alleen tot meer staat, zoveel staat vast.

zei: Prul op 19/05/2007 om: 15:21u


Powered by Greymatter