Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/09/2007: "Zuipen"

154830_962_1153301202678-zuipen (18k image)

Drank is een onderschat probleem. Het kabinet wil de drank aanpakken: de leeftijd dat je alcohol mag kopen moet naar 18 jaar. Alweer een dwangmaatregel. Niets makkelijker dan dat te denken. Ja, verrek, het is een dwangmaatregel, natuurlijk is het een dwangmaatregel.
Klik op meer.

Maar ondertussen zit ik wel met een fijne anarchistische vriend wiens alvleesklier voor 80% is verwijderd en die nu gevoed wordt door een sonde via de darm. Hij ligt aan slangetjes te wachten tot alles een beetje beter gaat. Daarna nooit meer drank, vet, vlees, zemelen, en nog zo wat. Als hij het overleeft... Als ik er bij stilsta ben ik geneigd om dat verdomd lekkere goedje (mits goed bereid) in zijn geheel te verbieden. Maar dat zou onzin zijn natuurlijk. En of iemand op zijn 16de is begint te zuipen of op zijn 18de, zou dat enig verschil maken? Een beetje wellicht, een beetje. In het geval van mijn vriend maakt het niet uit, hij is pas na zijn 20ste echt gaan drinken. Een late roeping.

Uiteindelijk kan de slotsom alleen maar zijn: het was zijn eigen keus. Wie zuipt denkt altijd dat hij morgen ook nog kan ophouden. Dat was in zijn geval een paar morgens teveel.

In plaats van dwangmaatregelen af te kondigen zou het kabinet er beter aan doen een stuk of wat drankzuchtigen langs de scholen te sturen. Compleet met bed, slangetjes en in- en uitvoerflessen. Niet dat dat meteen effect zal hebben, gezopen wordt er toch. Het smaakt alleen wat minder. Maar je weet het nooit: wellicht redt het een paar levens.

3 Reacties


Tja, dit soort regeringsplannen hebben vaak nog een dubbele bodem. Zo zal men zich momenteel het hoofd breken over de vele jongeren (ook ver onder de zestien) die het massaal op een gigantisch zuipen zetten. Dat zijn jeugdculturen, maar de vraag is dan ook waar die weer vandaan komen. Voor de regering is dan de vraag hoe je al die beginnende alcoholici ooit weer arbeidsproductief krijgt, cq tot gezonde modelconsumenten omvormt.

In Rusland is men ooit sociologisch onderzoek gaan doen naar het wijdverbreide alcoholmisbruik onder de arbeidende klasse. Het alcoholgebruik (compleet met het veroorzaken van ongelukken op het werk, dwz sabotage) leek afkomstig uit een dieper liggende onvrede met de maatschappelijke werkelijkheid, die ver verwijderd was van het socialistische ideaalbeeld wat door de zogenaamde proletarische regering werd gepropageerd. De conclusies van het onderzoek werden vervolgens verwerkt tot een erg bekende anti-alcoholcampagne: de perestroika. En die leidde weer tot de glasnost. En toen kwam er nog veel meer ellende.

Een van mijn favoriete slogans blijft: 'denkende drinkers arbeiden niet'.
Wat mij natuurlijk niet ontslaat van enig medegevoel met jou en je zieke anarcho-alcoholistische vriend. Al was het maar omdat ikzelf de volgende kan zijn die in dat ziekbed belandt.

Dus: veel sterkte en beterschap gewenst. En laat ik het gebruikelijke 'proost' dan nu maar even gepast achterwege laten.

zei: x op 10/05/2007 om: 12:25u

Lekker is dat. Zelf ben ik een fervent wijndrinker. Toevallig stopte ik -als ultieme test, de bekende anarcho-test- toen hij voor het eerst het ziekenhuis in rolde. November vorig jaar. Shit, dus zo lang drink ik dus al niet. Af en toe een klein slokje genomen, maar niet meer dan een slokje.

Je analyse is dun. Alsof alleen de regering last heeft van zuipende jongeren. Als een heel basiskamp vol anarchisten bezopen is, wie heeft daar dan last van? Hoe lang kan iemand zijn drinkgedrag verbergen achter zijn anarchisme?

In het tweede gedeelte schrijf je over een 'dieper liggende onvrede met de maatschappelijke werkelijkheid' die zou leiden tot drankmisbruik. Waar wordt het meest gezopen? Overal, vrees ik, altijd. In deftige kringen (koorballenfeestjes), bouwvakkers (kratje bier en tegelen maar), actievoeders (leve de vrijheid). Mocht er zoiets bestaan als een 'anarchistisch paradijs', reken er maar vast op dat dat paradijs wordt stukgezopen.

Ik heb geen bezwaar tegen drinken, nooit van de blauwe sok geweest ook. Maar mijn grote vraag is wel: wat doe je er aan? Kan je er wel wat aan doen? Waar ligt de grens tussen verzoek en autoritaire maatregel? Want daar gaat het uiteindelijk om.

'Denkende drinkers arbeiden niet' schrijf je ook nog. Hoezo niet? Heb je iets tegen arbeiden? Ik niet, het 'recht op luiheid' hoeft niet in tegenspraak te zijn met hard werken. Misschien zijn die denkende drinkers niet in staat iets te produceren... Dat ligt meer voor de hand. Ik heb al heel wat schrijvers hun werk zien versnipperen dan wel vermorzelen door hun drankgebruik. Ook zij hadden altijd een smoes: zonder drank ging het niet. Met drank ook niet dus.

zei: alib op 10/05/2007 om: 03:47u

Het lijkt alsof het over mijn broer gaat, die in het ziekenhuis aan zeer veel slangetjes ligt, 80% alvleesklier kwijt en acht operaties later nog een heleboel darm en weetikhet...
En ik ben van de blauwe knoop, ik zag dat al gauw, dat gaat niet goed met dat goedje alcohol.
En als je dan op een kampeerterrein in het noorden des lands bent waar het usance is niet te drinken dan zijn er heel wat anarchisten die uit zuipen gaan enzo. Stoeoeoeoer. (Ik zei 'anarchisten' maar men leze 'liberalen'.)

zei: Weia op 11/05/2007 om: 22:58u


Powered by Greymatter