Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/08/2007: "Franse anarchisten na overwinning Sarkozy: Laten we onregeerbaar zijn!"

In Frankrijk heeft de verkiezing van de rechtse Nicolas Sarkozy tot president her en der tot flinke oproer geleid.
Parijs01052007DSC012296 (19k image)
1 mei in Parijs
De anarchistische groep Alternative Libertaire schreef naar aanleiding van zijn verkiezing een verklaring met als titel ‘Laten we onregeerbaar zijn!
Klik op meer voor de verklaring.

Laten we onregeerbaar zijn!

De verkiezing van Nicolas Sarkozy markeert de overwinning van een project dat sociale destructie en politierepressie beoogt. Hij is de kandidaat die het meest openlijk favoriet is bij de bazen en de heersende klasse en hij is van plan te regeren in het belang van de Franse werkgeversorganisatie, de Medef.

We moeten ons meteen voorbereiden op de aanvallen te weerstaan die zullen gaan komen. Sarkozy heeft nu al duidelijk laten weten wat zijn bedoelingen zijn: arbeidswetten en arbeidscontracten om zeep helpen, tornen aan de 35-urige werkweek, het stakingsrecht inperken, op autoritaire wijze versterken van het regime, het in toenemende mate aanwenden van harde ‘veiligheids’ maatregelen, repressie in volksbuurten en een intensievere jacht op mensen zonder papieren (‘illegalen’).

De volksklassen, de vakbeweging en sociale bewegingen worden straks werkelijk uitgedaagd. Geconfronteerd met een strijdlustige regering en dito werkgevers zal er weinig crediet en vertrouwen te verwachten zijn van de Socialistische Partij die gevangen zit in een passieve en steriele parlementaire rol. Bovendien steunen de sociaaldemocraten veel van de beleidsvoornemens van de winnende UMP (hervorming van de pensioenen, uitsluiting van de mensen zonder papieren). De werkende bevolking hoeft weinig te verwachten van een steeds rechtser opererende Socialistische Partij.

Indien we iets willen bereiken dan zullen we er voor moeten strijden. De verkiezingscampagne werd gekenmerkt door sociale conflicten zoals stakingen ondermeer bij de Peugeot-Citroën fabriek in Aulnay-sous-Bois die moeten dienen als inspiratie voor verder verzet. Maar om het neo-liberale beleid te stoppen dient een einde te worden gemaakt aan protesten waar geen vervolg aan wordt gegeven en waarbij geen strategie wordt gehanteerd. Sociale bewegingen dienen gevrijwaard te zijn van interventies die ingegeven worden door de agenda’s van politieke partijen en institutionele spelletjes.

Alternative Libertaire
6 mei 2007

10 Reacties


Deze salonanarchisten denken voor het volk uit te kunnen maken wie er mag en kan regeren, en zodra er een club aan de regeringsmacht is die hen niet bevalt, gaan ze als een klein kind zitten blêren en grienen. Laat ze zich schamen! Wat een zielepoten.

De ware anarchist stemt per definitie niet en zal het een worst wezen welke partij aan de macht komt.

blozen

zei: vikkie op 09/05/2007 om: 10:45u

Ja, natuurlijk, Fikkie. Maar als jij zegt dat ik niet mag stemmen ga ik natuurlijk meteen stemmen. Ben jij nu van de pot gerukt? Wou je jezelf uitroepen tot ueberanarchist? Ga geheel je gang, scheld gewoon de anderen uit voor salonanarchisten, dan weet je zeker dat je goed zit. Lekker veilig, die positie.

zei: alib op 10/05/2007 om: 03:55u

@alib: "Maar als jij zegt dat ik niet mag stemmen ga ik natuurlijk meteen stemmen. Ben jij nu van de pot gerukt?"

Jij mag jezelf in elk geval geen anarchist noemen, je steunt met dit standpunt immers de parlementaire maffia politiek. En mijn naam is vikkie. razz

zei: vikkie op 10/05/2007 om: 11:26u

@Vikkie:
Alib heeft gelijk - wie zch de autoriteit meent aan te kunnen meten te bepalen of iemand anders een anarchist is, staat nogal zwak in eigen anarchisme, dunkt mij. En helaas maken verkiezingen iets uit - niet altijd, maar soms wel. denk aan Thatcher en Reagan, of: anders zou er ook geen Spaanse Burgeroorlog geweest zijn, om een bij anarchisten gevoelig voorbeeld te kiezen.

zei: Prul op 10/05/2007 om: 18:41u

1. ik heb kritiek op de Alternative Libertaire die voor de Franse burger meent uit te kunnen maken of men correct gestemd heeft of niet. in mijn ogen zijn het intolerante salon-anarchisten, ik word misselijk van dat soort elitaire types.

2. het is een doodzonde dat de Vrije vandaag de dag wordt volgeschreven door nep-anarchisten, die het kapitalisme omarmen door hun stem uit te brengen op een partij.

slecht

zei: vikkie op 11/05/2007 om: 10:49u

Een doodzonde...
Vikkie is in ieder geval een christen, zo te zien... big grin

zei: Prul op 11/05/2007 om: 11:07u

Voor de zekerheid: het is niet mijn bedoeling Vikkie daarmee in de hoe te drijven. Ik heb niet bij voorbaat iets tegen christenen. Het gaat er meer om dat hij/zij consequentie eist van anderen en niet lijkt na te denken over zijn of haar woorden.

Een systeem van vertegenwoordiging door verkiezing is niet hetzelfde als kapitalisme. Ook de anarchistische beweging is hier nooit aan ontkomen!

zei: Prul op 11/05/2007 om: 12:04u

Prul, ben je nu serieus of neem je ons in de maling? Zonder politiek hadden we geen kapitalisme gehad. Daarom verfoei ik als anarchist het stemgedrag van afvalligen als jij. Jij houdt het probleem enkel in stand. boos, grr

zei: vikkie op 11/05/2007 om: 15:15u

Het zou je toch een worst zijn wie er aan de macht komt?

zei: Prul op 11/05/2007 om: 16:31u

Met stijgende verbazing de ongerijmdheid van dit – ja wat eigenlijk – gevolgd. En blijkbaar is veel geoorloofd onder het mom van ‘zal ik jou es ff lekker in je bekschijten’. Iets meer respect voor elkaars opvattingen had ik hier nu eigenlijk wel verwacht, ware het niet dat de hapsnurkers vod en hoempapa mij al eerder in de ban hadden gedaan en dan nu dus Fikkie. Waarom elkaar niet wat vrije ruimte gegund. De direkte actie van de Alternative Libertaire sloot naadloos aan op oproepen uit de banlieu’s zelf en is dus strategisch in lijn. Zo is ook de actie van de canadese Jeffrey Monaghan te plaatsen. Mijn waardering hebben ze. En wat dat stemmen betreft, er zijn meer wegen die naar Rome leiden, waaronder ook het strategisch of principieel stemmen. Alle beetjes helpen, om zoveel mogelijk van onze ideeen te realiseren dan wel voor het voetlicht te brengen, om ons utopia toch weer wat dichterbij te brengen. Daarbij: het leven overkomt je, terwijl je je dromen najaagt, dus graag een beetje recpect voor degenen die die zaken weten te combineren.

ET phone home

zei: ET op 27/05/2007 om: 17:39u


Powered by Greymatter