Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/05/2007: "Keurige treurige bevrijdingsdag"

Bevrijdingsmarkt - ja, laten we naar de bevrijdingsmarkt gaan. Toch maar. Het is aardig weer (dat is het bijna altijd wel) en je weet maar nooit. Al weet je het eigenlijk wel..

wburma27a (28k image)
Uitvaart bij het verzet in Birma

Klik op meer

Dat krijg je met het klimmen der jaren. Ik weet nog van andere invullingen van deze lentedagen. Een mooi feest met barricaden en politiecharges op de Dam vanwege de verjaardag of het aftreden van de koningin. De eerste mei, die soms "links-oecumenisch" kon en soms niet. Maar daar ben ik mee opgehouden toen ik in een zaaltje op een avond de slotpsalm, de Internationale - natuurlijk alleen het eerste couplet - kon meezingen. Om mij heen trotskisten die plechtig hun vuist omhoog hadden en in de couissen, bij de uitgang, ongeduldig de Turkse schoonmakers die wilden opruimen. Ha, de arbeiders - nee, die waren er niet bij op 1 mei. Deze aanblik genas mij voorgoed van eenmeivieringen, en ik heb ook de indruk dat het genre inmiddels is uitgestorven in Nederland.

Dan was er 4 mei, direct na de herdenking op de Dam, in een naburige zaal de bijeenkomst voor waakzaamheid tgen herlevend fascisme, georganiseerd door de Stichting J'Accuse. Met 1 mei een van de politieke ijk- en hoogtepunten van het jaar. Voorbij, voorbij...
Nu hebben we bevrijdingsmarkt, met de zegen van Jan Peter Balkenende en ander gespuis waar ik bij voorkeur van bevrijd zou willen zijn.
Gunst - dit jaar alleen veel D66, de PvdA, GroenLinks en de SP (die had het druk met handtekeningen verzamelen voor een parlementair onderzoek over de Nederlande deelname aan de oorlog tegen Irak, zodat ze niet open stonden voor vragen). Heel veel D66, alsof ze niet ruim drie jaar medeverantwoordelijk zijn geweest voor Verdonk en Balkenende. Ze hebben zo te zien zin in de oppositie. Maar heeft men in Nederland nog zin in hen?
Nu Ravage er niet meer is moesten we het wat de marginale linkerzijde betreft doen met de NCPN en de Rode Morgen - dat dit alles nog bestaaaat -, en de PSP92. (Hoe sympathiek ik die laatstgenoemde ook vind, als ik ze al een te bejaarde uitstraling vind hebben, hoe moet het dan met de jongeren?). Amsterdam Anders/De Groenen en de Partij voor de Dieren bijvoorbeeld ontbreken prominent. Laat staan rechts, dat meestal toch ook meedoet.

Vijf mei is altijd handtekeningzetdag. Tegen bont, tegen mishandeling van beren in China, tegen discrimiatie (die petitie wordt mij in ieder geval onder de neus geduwd door iemand die ik ken, uit de actiewereld), tegen dierproeven en nog zo het een en ander.

Dan is er de stal van Free Burma. Ja, een barre dictatuur, en waar is het einde?
Heeft boycot zin?.
De zwarte lijst van buitenlandse investeerders in Birma:
Austrian Airlines
Daewoo
DHL (een dochter van Deutsche Post - is dit niet voorheen Van Gend en Loos dan?)
Hutchison Whampoa
Lonely Planet (vanwege een reisgids?)
Lloyd's of London
Orient Express
Rolls Royce
Schlumberger
Total

Boycotten die handel, zeker.
Als ik op de site freeburma.nl kijk, blijkt deze van de Jonge Socialisten, oftwel de jongerenorganisatie van de PvdA te zijn. Oppositioneel?!

2 Reacties


Ik vind het niet helemaal redelijk om andere bewegingen die op hun manier strijdvoeren tegen het kapitalisme te gaan lopen afkraken. Bovendien, als je het niet eens bent met 1 mei vieringen moet je het niet de rug toe keren, maar moet je zelf iets organiseren wat jou goedkeuring wel kan wegdragen.

Kritiek heeft niet altijd het hoogste woord.

zei: HumpaBumpa op 06/05/2007 om: 11:51u

Dat heb ik (uiteraard met medestanders v/m) enkele keren gedaan - om er achter te komen dat die dag althans in Nederland betekenisloos is geworden. Voor anarchisten hebben we de Pinksterlanddagen en de jaarlijkse boekenmarkt. Ik betreur juist het wegvallen van zoiets als de linkse oecumene, op 1 mei.

zei: Prul op 06/05/2007 om: 13:03u


Powered by Greymatter