Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

05/01/2007: "Anarchisten uiteengeslagen bij eh.. feest van de revolutie"

25 april is officieel nog steeds een nationale feestadg in Portugal, de verjaardag van wat in de wandeling de Anjerrevolutie wordt genoemd - de dag in 1974 waarin het leger (!) een einde maakte aan het 45-jarige fascistische bewind. Het woord revolutie voor die dag en de anderhalve jaar daarna willen de machthebbers uiteraard niet meer horen.

lissabon25april (99k image)

Klik op meer

Anarchisten hadden opgeroepen tot een vreedzame manifestatie tegen fascisme en kapitalisme, ter gelegenheid van de vijfentwintigste april. Fascisme is inmidels weer zo acceptabel voor de weldenkende menigte in Portugal dat wijlen de dictator Salazar bij zo'n onzinnige televisiehappening tot de grootste Portugees aller tijden is gekozen - pardon "grootste Portugees ooit" om de bijpassende televisiekwek aan te houden.

De oproerpolitie is de demonstratie te lijf gegaan toen deze opnieuw op weg was naar de benedenstad van Lissabon, iets wat de politie niet door de vingers kon zien. Het is een primeur geworden: de eerste kloppartij op de dag van het feest van de revolutie sinds de revolutie, die nu natuurlijk alleen als vestiging van de parlementaire democratie wordt gevierd. Vele gearresteerden werden geboeid afgevoerd en in deze toestand heldhaftig in elkaar geslagen.
Op de foto kameraden op het centrale Praça da Figueira, voordat de kloppartij begon. Er waren volgens eigen schatting ongeveer vierhonderd anarchisten op de manifestatie afgekomen.


Powered by Greymatter