Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/29/2007: "Iedereen klaagt over het weer, maar niemand doet er iets aan"

April 2007 nadert zijn einde en komt in de top-10 van juni's aller tijden voor. Ja, van juni's. Dat het de warmste aprilmaand ooit gemeten is staat al vast. Voor Nederland en een groot deel van West-Europa dan nog altijd - het was niet overal op het noordelijk halfrond zo warm.

longyearbyen (42k image)

Klik op meer

The Independent had het in grote cijfers op zijn voorpagina. Voor de komende zomer wordt veertig graden voorspeld. Ik heb die temperatuur in het Midden-Oosten meegemaakt, en weet zodoende dat het een uitstekende temperatuur is om bij stil te zitten, je zo min mogelijk te verroeren en te wachten tot de avond valt. Toch vermoed ik dat ons allerchristelijkste Balkenenderegime van ons allen verwacht dat er in de handen gespuwd wordt en dat het bruto nationaal product verder naar eenzame hoogten wordt gestuwd. Voorspelde temperaturen die een teken zouden kunnen zijn dat het al te laat is om nog te keutelen over Kyoto en een procentje meer belasting op de benzine in 2018.

Ik kreeg dezer dagen vizioenen van emigreren naar Spitsbergen. Ik heb ooit geïnformeerd naar de vakantiemogelijkheden daar. Die klonken niet vrolijk. Je kunt nooit alleen de schaarse straten op, werd mij verteld, er moet altijd iemand met een geweer bij de hand zijn, want er is een te grote kans op een ontmoeting met een ijsbeer...
Omdat de reis (daarom misschien) nu niet direct goedkoop was zag ik af van dit genoegen.
Maar vluchten naar Spitsbergen kan niet meer.
Hier op de foto demonstreren twee klimaatonderzoekers aan de open fjord van Longyearbyen in hun strandkleding. De fjord hoort niet open te zijn om deze tijd van het jaar. Het ziet er nog ijzig genoeg uit, maar het verhaal gaat erom dat de gletsjer bij de hoofdstad van Spitsbergen (genoemd naar zekere Longyear, dan weet je een beetje hoe je het uit moet spreken...) schielijk verdwijnt. En ook daar zijn de zomervogels veel vroeger dan anders aanwezig, net als in Nederland en België.

Iedereen praat over het weer, en heel wat mensen hebben er wat aan gedaan.


Powered by Greymatter