Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/27/2007: "Gevangenisopstanden in Griekenland door afranseling van anarchistische gevangene"

In Griekenland zijn sinds enige dagen verscheidene gevangenisopstanden uitgebroken.
Griekenland43969 (23k image)
Gevangenen op hetr dak van de Malandrino bajes
De onmiddellijke aanleiding was de afranseling van de anarchistische gevangene Yannis Dimitrakis in de zwaar beveiligde maar overvolle Malandrino gevangenis.
Klik op meer.

Op maandagmorgen 23 april werd Yannis zonder enige duidelijke reden afgeslagen door een aantal bewakers in de Malandrino gevangenis. (Yannis Dimitrakis werd in januari 2006 gearresteerd in Athene op
beschuldiging van een aantal bankovervallen - zie ook laatste Uitbraak (nr. 7) waarin een lange brief van
Yannis werd opgenomen).

Toen zijn medegevangenen protesteerden reageerden de bewakers met nog meer brutaal geweld en daarop brak de opstand uit; revolte die zich snel uitbreidde naar een tiental gevangenissen over de rest van Griekenland.

De gevangenen weigerden terug te keren naar hun cellen, klommen op de daken, bewapenden zich met
ijzeren staven, staken vreugdevuren aan, en kregen de bijna complete controle over de gevangenis. In andere gevangenissen gebeurde hetzelfde, of gingen gevangenen in hongerstaking.

De gevangenen protesteren tegen de onmenselijke levensomstandigheden, het gebrek aan water, de
overbevolking, de geregelde afranselingen door de bewakers, de elektronische bewaking, de korte
luchttijden, de lange straffen, de uitzichtloosheid… .

Hoewel de gevangenissen omringd worden door oproerpolitie en speciale antiterroristische eenheden,
zijn zij er nog steeds niet in geslaagd de opstand volledig neer te slaan. In de Korydallos gevangenis in
Athene en in die van Patras is de politie gisteren (woensdag 25 april) binnengevallen en werd de revolte
gebroken. De anarchistische gevangenen in Korydallos, Nikos Kountardas en Vasilis Stergiou, werden in
isolatie geplaatst.

De minister van Justitie Anastassios Papaligouras, verklaarde dat “de rust in het gevangenissysteem is hersteld”, maar tot vandaag bezetten op zijn minst 250 gevangenen nog de daken in de Maladrino gevangenis, en ook in Korfoe en Alicarnaccos bevinden er zich nog steeds gevangenen op het dak.

Buiten vonden er verschillende andere solidariteitsacties plaats: op de avond van de opstand betoogden zo’n 150 anarchisten voor het huis van de Griekse president in solidariteit met de gevangenen,
ook in Thessaloniki betoogden anarchisten. Op 24 april trokken 120 betogers met de motor naar de Diavata gevangenis, zowat 8 km buiten Thessaloniki, betogers en gevangenen riepen slogans, de gevangenen gooien brandende lakens naar buiten. Kort na zijn uitspraken werden de ramen van het kantoor van de minister van Justitie door een groep anarchisten ingesmeten…

Hieronder de weergave van een telefonisch gesprek dat Yannis Dimitrakis kon hebben met de Atheense krant 'Eleftherotipia':

"De Malandrino gevangenis is de grootste kookpot van het gevangenissysteem, en het moet springen", zo beschrijft de 28 jaar oude anarchist Yiannis Dimitrakis de huidige infernoachtige omstandigheden in
de Malandrino gevangenis. Het nieuws van zijn afranseling door een gevangenisbewaker ontstak de
opstanden in 11 gevangenissen over heel het land. In ons telefoongesprek beschreef hij zijn
detentieomstandigheden in Malandrino als de slechtste die hij tot nu toe heeft meegemaakt: Hij zat eerst in voorhechtenis in Korydallos (Athene), dan in Neapolis Lasithiou (Kreta) en op 22 december 2006 werd hij overgeplaatst naar Malandrino.

Hoe is de situatie in de Malandrino gevangenis?

"Ze zijn te ver gegaan. Alle afdelingen zijn nu onder onze controle, behalve de administratieve
gebouwen. Een vijfkoppig comité had een ontmoeting met de secretaris-generaal van de minister van Justitie, dhr. Panouris. De anti-oproerpolitie voert een psychologische oorlog tegen ons”.

Vele mensen dachten dat de gevangenissen nieuwe stijl de detentieomstandigheden zouden verbeteren...

"Nieuwe gevangenissen zoals die van Malandrino creëren nieuwe spanningen. Er is een complete isolatie
in de afdelingen, 480 gevangenen moeten het panopticisme ondergaan. De galerijen zijn zo smal dat
je elk gevoel van afstand verliest, en de wandelplaatsen zijn extreem klein. Er is een gebrek aan directe communicatie met onze families, door het bezoek achter glas. De gevangenis is onderverdeeld in
tien vleugels; in werkelijkheid worden wij geconfronteerd met tien kleine isolatie-eenheden.
Willekeur regeert hier: de gevangenis is een privéonderneming geworden. Een aantal van de
recreatie-eenheden opgenomen in de originele plannen werden al snel omgebouwd tot extra cellen. Het gebouw heeft geen duidelijk water of sanitair plan. De gevangenis werd gebouwd op de top van een berg in een afgelegen gebied en tot vandaag zijn er serieuze problemen met zowel het water als het afvoersysteem.

Hoe is de communicatie met de wereld buiten?

"De geografische isolatie vergroot nog het feit dat niets de buitenwereld bereikt. Deze morgen arriveerden TV ploegen, om ‘s avonds weer te vertrekken. Als iemands familie op bezoek wil komen moeten zij vier uur reizen, voor een bezoek van 30 minuten. Sommigen kunnen enkel eens om de twee maanden bezoeken. De geografische afstand maakt de communicatie van de gevangenen met hun advocaten onmogelijk. Zij houden ons hier als zielloze lichamen, zij voeden ons gewoon tot op de dag dat ze meedelen dat onze straf ten einde is”.

Bijdrage van Anarchist Black Cross Gent


Powered by Greymatter