Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/21/2007: "Vierendertig doden, of: het simulacrum van leven"

Twee berichten die alleen gemeen lijken te hebben dat ze nieuws zijn - het ene alleen in Nederland.

cosmetic (24k image)

Klik op meer

Een meisje overlijdt na behandeling in een private plastische-chirurgiekliniek. Van nu.nl:

- De 21-jarige vrouw die deze week na een liposuctiebehandeling in een Utrechtse privékliniek overleed, woog 54 kilo. Dat heeft haar vriend gezegd tegen De Telegraaf.
De vrouw was volgens haar vriend een "gezonde, sportieve meid, die vijf keer in de week sportte."
De vrouw, een Amsterdamse, was echter niet tevreden met haar uiterlijk en liet, geïnspireerd door tv-programma's als 'Extreme Make Over' en 'Make Me Beautiful', vet wegzuigen en haar borsten corrigeren.[einde citaat]

Aan het begin van haar leven, en aan het einde. Want schoonheid, dat zie je op televisie. En is maakbaar.

Het andere nieuws van de week is maar al te bekend. Er wordt breed uitgemeten hoe gek de Koreaans-Amerikaanse jongen geweest moet zijn. Duistere moordlustige gedichten schreef hij. Hij had de naam Vraagteken, want niemand mocht zijn naam weten (voor wie ik liefheb wil ik heten - niemand had hem lief, en omgekeerd?). Hij was aan de antidepressiva - zoals ongeveer de helft van de bevolking van de Verenigde Staten overigens, Huxley's Somaparadijs verwezenlijkt.

De video-opname die in de publiciteit is gebracht laat hem zien in allerlei poses die volkomen duidelijk ontleend zijn aan films die men niet gezien zou moeten hebben en die nooit vertoond hadden moeten worden, of zelfs opgenomen. Maar ze zijn er.
Het punt is helaas: de Amsterdamse die doodblijft in de Utrechtse kwakzalverskliniek en de Koreaanse massa- en zelfmoordenaar zijn stinknormaal (ik gebruik nu liever de Duitse uitdrukking dan de eigenlijk veelzeggender Nederlandse). Goedgeconditioneerde consumenten van spektakel, van simulacra van een echt leven, die zijn gaan samenvallen met hun eigen leven.
Alleen hun dood en de dood van de 32 mensen die Cho doodgeschoten heeft zijn maar al te echt. De grens van de spektakelmaatschappij is de dood.

Een_beeld_van_Cho_Se_84541b (19k image)

9 Reacties


Ik vind dit een beetje de omgekeerde wereld. Televisie programma's en geweldadige films vormen de mens niet, de mens wordt gevormd door zijn omgeving en je kiest ervoor je ergens door te laten beinvloeden. Om de verantwoordelijkheid te leggen bij film en tv-makers wordt de aandacht alleen maar afgeleid van de werkelijke oorzaak: het kapitalistisch systeem. Al die woede en frustratie komt voort uit de sociale verhoudingen en regels die we in het Westen hebben, niet uit de televisie.

zei: HumpaBumpa op 23/04/2007 om: 12:12u

Tijd om eens even naar Guy Debord en Jean Baudrillard te verwijzen.
Dat verhaal van de eigen keuze is nou net een mooi voorbeeld van neoliberale ideologische praat, rechtstreeks ontleend aan Balkenende - zeker, het was de vrije keuze van deze mensen zichzelf en anderen te vermoorden. En kijk zelf eens op de site van zo'n programma "Make me beautiful" (daar ga ik niet naar linken) om te zien wat dit met kaptalisme te maken heeft.

zei: Prul op 23/04/2007 om: 17:24u

In de eerste plaats verraste mij het dat de Vrije (Socialist) op het web aan te treffen. Toch nog de slag gemaakt, hoorde ik mijzelf nog denken, om na het lezen van het log mij nog eens om te draaien en m'n maaginhoud leeg te pompen. Dus toch niet. Nog altijd dezelfde betweters, maar dan aftreksels, kopieën.

Wat een totale onzin. We zijn inderdaad gaan leven in een spektakelmaatschappij, zoals de situationist Guy Debord aan de - let wel - vooravond van mei '68 (en dus lang lang geleden) de kunst in marxistische termen trachtte te politiseren (poten af van de kunst). Wat echter een prachtig en onnavolgbaar schouwspel is, staat voor jullie voor foute kapitalisten, e.a. criminelen, geluidsoverlast en beelverontreiniging dan dat het letterlijk staat voor schouwspel.

Wat jullie nauwelijks durven is - naast al jullie maatschappelijk commentaar, is deze samenleving met open ogen tegemoet treden en ons niet alleen lopen afvragen hoe we hierin kunnen overleven, maar hoe we zo kunnen leren waarnemen, dat we er ook van kunnen genieten. In een tijd, waarin alles geoorloofd is, grijpbaar, bereikbaar en zichtbaar wordt , is de vraag naar een verantwoorde levenskunst (Foucault), geen vraag meer van moraal, maar van stijl, van esthetiek. En verder ga ik vanavond niet. En om nog maar eens een oude koe uit de sloot te halen, "Autonome vormgeving van eigen potentiaal blijft de enige maatstaf" (Toni Negri). Flabbergasted? Heren, maak er es wat van.

ET phone home

zei: ET op 24/04/2007 om: 12:30u

Kritiek in de vorm van tantebetjes en altijd overtuigend is.

zei: Prul op 24/04/2007 om: 12:55u

Aan ET: Betweters? Lees je eigen verhaaltje nog eens na! Loopt hier een beetje de 'belezen' dorpsgek uit te hangen met een verhaal zonder kop of staart... of uberhaupt een boodschap. Heerlijk om je te verschuilen achter de anonimiteit die het internet biedt, hé? Maar zet jezelf niet zo te kijk man. Je schaamt je kapot.

zei: HumpaBumpa op 25/04/2007 om: 06:54u

Ik heb mij wat rustiger uitgedrukt, maar eigenlijk zegt HumpaBumpa wat ik vond, de tweede keer...
Ik heb geen idee welke dorpsgek ET is and frankly I couldn't care less..

zei: Prul op 25/04/2007 om: 12:47u

Laten we het gezwets van die malloot maar negeren...

Prul, ik vraag me zomaar af. Denk je dat de ware oorzaak en de bron van alle ellende niet ligt in de aard van de sociale verhoudingen? Ik bedoel de cultuur die in Amerikaanse Highschools en Universiteiten heerst, het anorexia-achtige schoonheidsideaal waar we mee worden doodgegooid? Zijn dit niet allemaal symptomen van iets dat veel fundamenteler is. Het systeem in het algemeen en hoe het zich uitdrukt in ziekelijke culturele ideeen en gebruiken?

zei: HumpaBumpa op 25/04/2007 om: 16:23u

HB, de oorzaak in laatste instantie (om deze vreselijke formulering ook even te gebruiken - het is een marxistische dooddoener) ligt zeker in de maatschappelijke verhoudingen, daar zijn we het over eens. En deze verhouding - het kapitaal, het kapitalisme, de warenmaatschappij en voor sommigen: het spektakel - wordt niet alleen weergegeven maar ook doorgegeven door media (dit zal niet toevallig middelen betekenen). De films die Cho naspeelt in zijn video, de programma's die het Nederlandse meisje er toe brachten zich ondanks haar ondergewicht nog magerder te laten maken (oftewel: haar voorkomen als waar, of: haarzelf als spektakel op te vijzelen) drongen hen tot hun geweld tegen zichzelf en in het eerste geval tegen anderen. De vrijheid hieraan te ontsnappen is ongeveer dezelfde als die om aan de consumptiemaatschappij in het algemeen te onstnappen. (Vooruit, noem ik nog een Franse denker: René Girard...).
Tegen het geweld van de heersende ideologie hebben we hier een vrijplaatsje dat we zullen blijven koesteren, wat ET en anderen daar ook van zullen vinden.


zei: Prul op 26/04/2007 om: 13:30u

mooi verwoord oke

zei: HumpaBumpa op 27/04/2007 om: 06:16u


Powered by Greymatter