Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/20/2007: "Stop Deportaties blokkeert opnieuw poorten cellencomplex Schiphol Oost"

Negen actievoerders van de Werkgroep Stop Deportatie zijn donderdagochtend opgepakt nadat zij zich rond 05.45 uur hadden vastgeketend aan de poorten van het cellencomplex Schiphol Oost.
StopDeportaties43831 (24k image)
Een eerdere actie bij Schiphol Oost
De blokkade diende om de praktijk van opsluiten en deporteren te hinderen.
Klik op meer.

Negen van de tien actievoerders hadden zich niet direct aan het hek van de toegangspoort vastgeketend, maar aan een paal, die zonder het gebruik van breekijzers en zagen door de marechaussee uit de grond kon worden gewrikt. Daarna zat er nog één actievoerder aan het hek geketend. Rond 07.00 uur waren alle actievoerders losgemaakt van de poort.

De actievoerders protesteerden tegen de heropening van de vleugels L, M en N van het cellencomplex op Schiphol-Oost. Daartoe besloot de gemeente Haarlemmermeer vorige week nadat de Rijksgebouwendienst een speciale sprinkler had laten installeren. Op 25 februari 2006, een jaar na de brand die elf mensen het leven kostte, ketenden zich ook mensen aan de hoofdpoort vast om het complex blijvend te sluiten.

De gemeente Haarlemmermeer en voormalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) lagen lange tijd overhoop over de toekomst van het cellencomplex op Schiphol. De gemeente wilde het complex sluiten, maar Donner stelde dat het algemeen belang boven dat van de gemeente gaat en dat het complex daarom moest openblijven.

Na hun arrestatie bij de vorige actie hebben activisten zelf het complex even van binnen kunnen bekijken. Het is een doolhof. De tweepersoons cellen zijn krap en benauwd. Er wordt gelucht in kooien van zo’n zes bij zes meter. Dagelijks worden celinspecties uitgevoerd. Mensen worden elke keer dat zij de ‘unit’ ergens voor moeten verlaten bij terugkeer gefouilleerd. De bewakers behandelen in het gunstigste geval hun gevangenen met desinteresse.

Deze inhumane en vernederende behandeling treft mensen die voor onbepaalde tijd, veel en veel langer dan een paar dagen, zijn opgesloten om de enkele reden dat zij geen verblijfspapieren hebben. Uitzichtloze psychische mishandeling is dat. Maar voor de overheid is het niet meer dan een goedkope manier van opsluiten.

Maar dat is niet het enige: alleen al het idee om mensen op te sluiten die niets meer deden dan hier een beter leven zoeken is misdadig. Het stelselmatig criminaliseren van deze mensen dient intussen om het acceptabel te laten lijken. En ook de nieuwe regering wil toch vooral, na een zeer mager ‘generaal pardon’, de grenzen sluiten, en de centra als afschrik- en pressiemiddel behouden.

Gewelddadige deportaties zijn geen uitzondering en Nederland stuurt mensen doodleuk, in strijd met art. 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, terug naar onveilige gebieden. Daarom is Nederland al enkele malen door het Europees Hof teruggefloten vanwege schendingen van de mensenrechten, zoals op 11 januari jl. in de zaak van een Somalische vluchteling, toen het verbod op martelen door Nederland werd geschonden.

Werkgroep Stop Deportaties wil dat alle bestaande deportatiecentra worden gesloten en geen nieuwe worden gebouwd, ook niet bij Schiphol. Ook geen nieuwe centra op: Kamp Zeist, Zestienhoven, Alphen a/d Rijn, en geen bajesboten in Zaanstad en Dordrecht!

De groep voerde negen maal eerder blokkade acties uit; bij de Rotterdamse bajesboten, bij Kamp Zeist, bij detentiecentrum Noorderzand in Heerhugowaard, bij de in aanbouw zijnde gevangenis in Alphen a/d Rijn én bij Schiphol Oost

Open de grenzen en respecteer het recht op vrije vestiging!


Powered by Greymatter