Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/19/2007: "Hans Koning overleden"

Hans Koning is overleden. Eerst Kurt Vonnegut en nu dus Hans Koning.
HansKoning1 (6k image)
Hans Koning
Ze leken nogal op elkaar, en zullen beide enorm gemist worden, want goede linkse schrijvers zijn schaars.
Klik op meer.

Koning (oorspronkelijk Koningsberger en Nederlander) leefde al lang in de VS en was zelfs staatsburger van dat land geworden. Maar lange tijd werden zijn stukken in de Groene Amsterdammer gepubliceerd en zijn boeken in het Nederlands vertaald. De laatste paar jaar was het stil geworden. In Nederland was er al lang weinig aandacht meer voor de schrijver en zijn werk. Zijn hoogtepunt lag in de politieke jaren '60 en '70. Zijn boeken zijn altijd doorspekt met politiek en kiezen vaak partij voor activisten.

Koning was in de VS een tamelijk grote naam. Met name de heruitgave van zijn boek over Columbus (Columbus: His Enterprise) in het Columbusjaar 1992 was een veelgelezen en invloedrijke uitgave. Onder zijn fans bevinden zich mensen als Noam Chomsky, Howard Zinn, en Kurt Vonnegut. Zijn artikelen werden gepubliceerd in toonaangevende bladen als de New York Times, de International Herald Tribune en The Nation. Sommige van zijn boeken werden grote Hollywoodfilms (The Revolutionary).

Persoonlijk vind ik Het Aards Tekort (The Almost World) uit 1972 zijn meest indrukwekkende boek. Het beschrijft een hartverscheurende trip door de opstand van die jaren, door de ogen van een jongen die "steeds meer begrijpt," ook van zijn tegenstanders en van de machthebbers trouwens. Een heruitgave zou mooi staan als eerbetoon.

Een uitgesproken anarchist was Koning zeker niet. Hij koesterde daar wel zeker sympathie voor, maar ook andere linkse stromingen en en Che Guevara komen vaak aan bod in zijn schrijfsels. Een van de notities in het boekje hierboven betreft de volgende constatering (p. 33): "No political group of people have had a worse press, undeservedly, than the anarchists. The only break in a century they had was when, of all people, the editor of the 1910 Encyclopedia Britannica had the anarchist Prince Kropotkin write the article on them for his encyclopedia. In Russia, until they were banned, they had a banner which read, "no poison is more deadly to human beings than power."

Meer over Hans Koning vind je op Wikipedia alsmede op zijn eigen website Een prachtig boekje met korte teksten van 63 pagina's vind je: hier.

Bijdrage van Kees Stad


Powered by Greymatter