Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/05/2007: "AFA wijst gemeente Oss op nazisymboliek NVU-demonstranten"

Vanwege het stelselmatige karakter van racistische en antisemitische (en dus strafwaardige) uitingen tijdens demonstraties van de Nederlandse Volks Unie (NVU), dient de politie en gemeente in Oss zich voor te bereiden op het handhaven van de antiracisme wetgeving tijdens de NVU-demonstratie die op zaterdag 7 april in deze gemeente zal plaatsvinden.
bannerAFA (11k image)
Dat stelt de Anti-Fascistische Actie (AFA) in een persbericht dat vandaag verscheen.
Klik op meer.

De Anti-Fascistische Aktie (AFA) heeft een overzicht van verboden racistische symboliek gestuurd naar de burgemeester en de politiechef van Oss. Zo kunnen zij volgens de actiegroep beter optreden bij een demonstratie aanstaande zaterdag van de extreem rechtse Nederlandse Volksunie (NVU). Samen met onderzoeksgroep Kafka is foto- en filmmateriaal op een rij gezet. Deze informatie is verstuurd naar alle raadsleden in OssDe gemeente heeft een aanvraag voor de demonstratie van de NVU gehad, maar het is nog niet zeker of zij de demonstratie door laat gaan.

Volgens de AFA worden demonstraties van de NVU over het algemeen niet goed genoeg in de gaten gehouden. Demonstranten zouden de grenzen van het toelaatbare vaak op 'grove wijze' overschrijden zonder dat de politie ingrijpt. Zo wijst de AFA erop dat demonstranten bij eerdere bijeenkomsten nazi-symbolen bij zich droegen, racistische leuzen uitten en het lied van de nazipartij van Adolf Hitler zongen.

Bij eerdere NVU demonstraties werden leuzen gescandeerd als “Ruhm und ehre fur die Waffen-SS”, “Nahost Judenrein”, “Deutsche soltaten, heltentaten” en liepen de demonstranten met afbeeldingen van de SS-totenkopf, swastika, keltenkruis en nummerieke nazi symbolen. Ook worden er bij NVU demonstraties liederen als het Horst Wessel-lied gezongen.

De actiegroep wil dat gemeente en politie de toegezonden lijst gebruiken bij de afspraken die van tevoren gemaakt worden over wat wel en wat niet kan. Volgens een politiewoordvoerder weet de politie zelf al wat wettelijk is toegestaan. "We zijn nog in overleg met de NVU over welke symbolen zij mogen gebruiken en welke niet. De politie grijpt zeker in als iemand zich niet aan de wet houdt. Dat geldt ook voor de mensen die tegen de NVU demonstreren." Ook bij het scanderen van racistische leuzen zal de politie volgens de woordvoerder ingrijpen.

De gemeente is ook in overleg met de NVU. "We bespreken nu wat zij willen en aan de hand daarvan bepalen we of de demonstratie door mag gaan of niet", zegt een gemeentewoordvoerder. Van de toegezonden lijst van de AFA is hem niets bekend.

Eerder dit jaar demonstreerde de NVU in Apeldoorn en Doetinchem. Bij die laatste betoging werden in februari zestig jongeren opgepakt, die tegen de NVU betoogden. Eerder die maand werden leden van AFA aangevallen door leden van Blood and Honour in Uitgeest. Dat gebeurde toen zij demonstreerden bij een bijeenkomst van de extreem rechtse Nationalistische Volks Beweging. Blood and Honour is een fascistische organisatie die daar assisteerde als ordedienst.


Powered by Greymatter