Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/05/2007: "Journalist en anarchist Josh Wolf vrijgelaten"

Journalist en anarchist Josh Wolf is op dinsdag 3 april vrijgelaten uit een federale gevangenis in California in de VS.
joshwolf0704 (8k image)
Josh Wolf
Wolf zat vast omdat hij weigerde videomateriaal van een actie tegen de G8 aan de autoriteiten over te dragen alsmede namen door te geven van mensen die aan de actie deelnamen.
Klik op meer.

Wolf is een onafhankelijk journalist die in 2005 een actie filmde in San Francisco die tegen de G8 was gericht. Tijdens het protest raakte een politieman gewond en een werd een politiewagen beschadigd. Wolf publiceerde een deel van zijn filmmateriaal op de website van de lokale Indymedia. De Amerikaanse justitie stelde een grand jury-procedure in om de zaak te onderzoeken op grond waarvan Wolf werd verordonneerd al zijn ruwe filmmateriaal over te dragen. Wolf weigerde hier op in te gaan en beriep zich op zijn journalistieke onafhankelijkheid. Daarop werd hij in augustus 2006 vastgezet.

Na ruim zeven en een halve maand volgt dus nu zijn vrijlating. Nog nooit eerder zat een journalist in de VS zo lang in de gevangenis die weigerde mee te werken aan een rechtszaak.

De detentie van Wolf en zijn principiële stellingname leidde in de VS tot een landelijke discussie over overheidsrepressie, journalistieke vrijheid en wie zich journalist mag noemen in het digitale tijdperk van ‘do it yourself’-journalistiek.

Wolf werd vrijgelaten als gevolg van een overeenkomst met het openbaar ministerie. Hij heeft de ruwe beelden van de actie vrijgegeven zowel aan de aanklagers als aan de media. Hij heeft steeds aangegeven dat het ruwe materiaal geen andere informatie geeft dan de geredigeerde versie. Deze opvatting wordt onderschreven door de Amerikaanse anarchistische website Infoshop News die geen significant verschil tussen de twee versies kon ontdekken.

Het openbaar ministerie liet de eis vallen dat Wolf namen moest noemen van anarchisten die aan het protest hadden deelgenomen.

Na zijn vrijlating verklaarde Wolf zich te zullen gaan inzetten om druk op de overheid uit te oefenen om te komen tot wettelijke bescherming van journalisten.

Zelf kijken naar de ruwe beelden kan hier.

1 Reactie


Een kaartje hoeft dus niet meer.
Let verder ook op zijn weblog.

zei: Prul op 06/04/2007 om: 12:18u


Powered by Greymatter