Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/05/2007: "De Volkskrant [bis] (.. ) het lijkt wel een riool"

.. zong Joop Visser al zo'n jaar of dertig geleden.

jfischer (11k image)
Hij wist het toen al


Klik op meerDe opener van de Volkskrant vandaaag 5 april:

De moord op Louis Sévèke door Marcel T. was gericht tegen het onderzoeksbureau van de linkse activist. T. zou zich hebben ingebeeld dat hij door dit Onderzoeksbureau Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (OBIV) werd beschouwd als een infiltrant en dat hij daarom uit de kraakbeweging zou zijn verstoten.

Volgens bronnen rond het onderzoek was de moord niet persoonlijk gericht tegen Sévèke. Zo heeft T. dit in zijn autobiografische notities onder woorden gebracht, die onlangs werden aangetroffen. Medio jaren negentig zou hij zich hebben voorgenomen om op een dag wraak te nemen op OBIV, dat onderzoek deed naar infiltratie van politie en veiligheidsdiensten in de Nijmeegse kraakbeweging.

Politie en justitie hebben inmiddels in de persoonlijke verslagen van T. kunnen teruglezen dat hij betrokken was bij alle aanslagen die onder de naam Earth Liberation Front (ELF) waren gepleegd. Hij zou gelden als de explosievenexpert van deze radicale milieubeweging, die onder meer verantwoordelijk was voor aanslagen op het gebouw van BASF in Arnhem in 1996, en de Franse financiële instellingen Banque Paribas en Credit Lyonnais in 1995. De aanslagen werden nooit opgehelderd. De daders werden gezocht in krakersmilieus van Arnhem en Nijmegen.

De familie van Sévèke, verenigd in de ‘persgroep’, verklaarde dat er ruzie was geweest tussen T. en andere krakers, onder wie Sévèke. Deze aanvaring, midden jaren negentig, had te maken met het aannemen van geld van een kraakpandeigenaar. Deze eigenaar bood de krakers geld als ze maar wilden vertrekken. Over het aanbod bestond discussie in de kraakbeweging. T. zou volgens de persgroep wel het geld willen aanpakken, de krakers echter niet.

Sévèke zou zeker niet verantwoordelijk zijn geweest voor het vertrek van de verdachte uit de Nijmeegse kraakbeweging, aldus de intimi. Ook heeft hij nooit met hem in één huis gewoond, veelvuldig contact gehad of hem ervan beschuldigd infiltrant te zijn.

OBIV werd gevormd door Louis Sévèke en zijn huisgenoot Frank Schoenmaeckers.

Het bureau was in zijn geheel of gedeeltelijk verantwoordelijk voor de publicaties De Tragiek van de Geheime Dienst uit 1990 en Operatie Homerus. Hierin onthulde Sévèke het bestaan van politie-informanten. In deze publicaties kwam Marcel T. in het geheel niet voor.

T. werd op 16 maart in Barcelona in een internetcafé aangehouden. Door toedoen van het politiekorps Holland Midden, dat onderzoek deed naar gewelddadige overvallen in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, kwam het Bamboeteam bij de 38-jarige man terecht.

Behalve de moord op Sévèke en de aanslagen in de jaren negentig zouden in zijn notities ook deze overvallen staan beschreven. Terug te lezen zou zijn hoe hij zich voorbereidde, hoe de overval verliep en wat het uiteindelijk opleverde.
[Tot zover De Volkskrant].

Wat deugt hier niet aan? Vroeger zou De Telegraaf als uitlaatklep, doorgeefluik, rioolputje van de opsporings-/inlichtingendiensten gediend hebben. Maar daar zijn ze inmiddels gebrouilleerd met de krant van wakker Nederland. Nu mag De Volkskrant kotsen.
Want hoe weet mijnheer Schoorl van de inhoud van de dagboeken van Marcel T.? Heeft hij exclusieve inzage gekregen? Op grond waarvan? Worden de dagboekaantekeningen, die nooit bedoeld waren voor publicatie, nu plotseling alvast de publiciteit ingeholpen bij wijze van bekentenis - van heel wat meer nog dan alleen de moord op Louis Sévèke?
Bij De Volkskrant weten ze het.
Een eerlijke rechtsgang ten aanzien van Marcel T. is uitgesloten.

2 Reacties


Quote: "dagblad De Gelderlander _die het dagboek in bezit heeft en er uit publiceerde_"

Zie: http://www.gelderlander.nl/nijmegen/article1277134.ece

Het is inderdaad een goede vraag hoe dit dagboek zo snel bij al die media (of alleen de Gelderlander?) terecht kon komen. Zoals er de afgelopen week vooral steeds meer vragen naar boven kwamen, bij elk bericht...

zei: x op 05/04/2007 om: 23:09u

Dagboek van een moordenaar
Met de arrestatie van de vermoedelijke moordenaar van Louis Sévèke, druppelen de nieuwsfeiten over diens motief via gelekte dagboekaantekeningen van de dader naar buiten. De advocate van de verdachte heeft het OM gevraagd een onderzoek in te stellen naar het lek bij politie.

http://www.ravagedigitaal.org/2007/deel1/art5/dagboek.php

zei: rietje op 07/04/2007 om: 19:19u


Powered by Greymatter