Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

04/03/2007: "Contouren programma Pinksterlanddagen 2007 zichtbaar"

De contouren van het programma van de Pinksterlanddagen 2007 (PL) worden zichtbaar, zo bleek op de laatste bijeenkomst van de voorbereidingsgroep in Utrecht.
posterfinala3klein (28k image)
Het affiche voor 2007
Een aantal inhoudelijke thema’s staan zo goed als vast, zoals de strijd tegen de walvisslachting bij Antarctica door Sea Shepherd, de presentatie van een aantal Europese vrijplaatsen waaronder het inmiddels ontruimde Ungdomshuset (Kopenhagen) en de laatste ontwikkelingen rond de protesten tegen de G8 top in Duitsland.
Klik op meer.

Waarschijnlijk vindt er wederom een antimilitaristische actie plaats. Er komen opnieuw (internet) radio-uitzendingen, terwijl het perscentrum dat voor de verslaggeving van de dagen gaat zorgen eveneens weer actief zal zijn. De dagen vinden plaats van 25 tot en met maandag 28 mei op het terrein ‘tot Vrijheidsbezinning’ in Appelscha.

De Pinksterlanddagen-organisatie heeft Sea Shepherd bereid gevonden om verslag te doen van hun laatste wintercampagne en hun compromisloze strijd tegen de massale walvisslachting van Japan bij Antarctica. Daarbij zullen Nederlandse bemanningsleden van hun nieuwe schip de Robert Hunter die hierbij betrokken waren, aanwezig zijn.
Verschillende Europese vrijplaatsen zijn uitgenodigd om op de Pinksterlanddagen hun projecten te presenteren. Hoe gaan deze inspirerende panden om met de omstandigheden waarin ze verkeren? Wat zijn de keuzes die ze maken om hun (voort)bestaan mogelijk te maken?
De Nederlandse Dissent groep timmert flink aan de weg om het protest tegen de G8 top in Duitsland aan te wakkeren die een week na de PL zal plaatsvinden. Behalve de laatste stand van zaken rond de te verwachten acties zal de groep een discussie over de strategie van de antikapitalistische beweging organiseren.

De Vlaamse groep ‘Anarchie is orde’ gaat er tegenaan met een flinke workshop over de basisideeën van het anarchisme. Zij zullen ook hun CD-project onder de aandacht brengen waarmee ze anarchistische teksten beter toegankelijk willen maken.

Groen Front! zal dit jaar opnieuw met een aardig programma aan de weg timmeren tijdens de PL. De nieuwe campagne rond energie, klimaat en biodiversiteit wordt gepresenteerd. Ingegaan wordt op de kwestie veiligheid in de vorm van ‘securityculture’ en de vervolgingen in het kader van de Greenscare in de VS. Voorts wordt ingegaan op onderzoekstechnieken om zicht op bedrijven en bouwprojecten te krijgen. Uiteraard ontbreken de klimworkshops in het bos niet in het programma. Dit maal zal er ook een workshop rond directe actie worden gehouden.

Grassroots Projects houdt naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oaxaca in Mexico een discussiebijeenkomst over internationale solidariteit door de jaren heen. Van de landencomités in de jaren ’70 tot de meer open functionerende groepen van nu.

De strijd tegen de huidige, onzekere (precaire) arbeidsverhoudingen komt de laatste jaren steeds meer in de belangstelling te staan. De Anarchistische Groep Amsterdam (AGA) geeft verslag van acties die in dit kader worden gevoerd en/of gaat in op de (on)mogelijkheid om eigen bedrijfjes op te starten.

Verdere bijdragen aan het programma zijn te verwachten van Jens van Tricht over manlijkheid en geweld, de cliëntenorganisatie GGZ Limburg (anti-psychiatrie alsmede een reisverslag van het Wereld Sociaal Forum in Afrika), Buro Jansen en Janssen, en AFA.
Arie Hazekamp sluit daarbij aan met een zondagmorgen-lezing over het antifascisme van de Nederlandse anarchisten in de jaren twintig en dertig. Ron Blom houdt een verhaal over de Socialistische Partij van de anarchist Harm Kolthek die in 1918 dankzij de invoering van het algemeen kiesrecht er in slaagde een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen.

Als vanouds is er een kinderprogramma voor kinderen in de leeftijd van de basisschool in de eigen tent.

Er komen dit jaar opnieuw (internet) radio-uitzendingen vanaf de locatie van de Pinksterlanddagen. Hieraan zal door diverse vrije radiostations aan worden meegewerkt. Een perscentrum zal voor de verslaggeving van de dagen gaan zorgen, waar Indymedia aan gaat meewerken.

Wat betreft het culturele gedeelte staat vast dat de bekende Amerikaanse protestzanger David Rovics zaterdagavond een optreden zal verzorgen. Op vrijdagavond zullen zoals de laatste jaren te doen gebruikelijk films gedraaid worden. Vast staat voorts dat Grassroots Projects op de zaterdagavond bands programmeert die mee zullen werken aan hun benefiet-CD en dat de Beatsers uit Amsterdam op zondagavond hun muziek ten gehore zullen brengen. Verschillende plaatjesdraaiers waaronder onze eigen huis-DJ Zoot zullen elke avond op gepaste wijze besluiten.

Rampenplan bereidt als vanouds het warme eten, terwijl in de kantine van de grote zaal koffie, thee, brood, fris oftewel een compleet biologisch assortiment verkrijgbaar is.

Niet weg te denken zijn uiteraard de boekenmarkt en de stands. Willen de groepen en organisaties die standruimte willen hebben zich even via de e-mail aanmelden?

De Pinksterlanddagen vinden plaats van vrijdag 25 tot en met maandag 28 mei 2007 op het anarchistische kampeerterrein ‘tot Vrijheidsbezinning, Aekingaweg 1a in Appelscha. Dankzij de belangeloze medewerking van veel groepen en individuen zijn we nog altijd in staat dit weekend aan te bieden voor de belachelijke prijs van 10 euro en dat is inclusief kamperen. Vergeet dus niet je kampeerspullen mee te nemen!

Zie voor uitgebreidere informatie de webstek www.pinksterlanddagen.nl.
De voorbereidingsgroep is bereikbaar via het volgende emailadres: info@pinksterlanddagen.nl

6 Reacties


Brigitte Brigitte Bardot
Die heeft ze niet zo maar...

Zie commentaar op indymedia:

http://indymedia.nl/nl/2007/04/43746.shtml

zei: x op 15/04/2007 om: 19:29u

Ha, Indymedia.
Nou was het opvallende van GroenFront! dat zij in Schinveld bondgenootjes hadden in de vorm van de gehele raadsfractie, dus inclusief het CDA en de PvdA. Weet men bij GroenFront! niet wat voor smerig tuig deze partijen vormen, nooit gehoord van Balkenende zeker, of van Kok of Bos, en wat voor dubieuze bondgenoten die gasten hebben?
Nee, als ze GroenFront! uitnodigen zul je mij niet zien op de Pinksterlanddagen.
(Voor de gemiddelde halvezool die dat gedoe op Indymedia volgt en dit ook leest zal ik nog moeten uitleggen dat dit ironisch bedoeld is ook. Maar het is wel opvallend hoe dun het vernisje van het zogenoemde antiseksisme is van mensen als x en de discussianten op Indymedia als ze kwalificaties moeten verlenen aan een vrouwelijke filmster op leeftijd. Leerzaam maar niet verrassend.)

zei: Prul op 17/04/2007 om: 12:39u

Sorry Prul, maar bij dit onderwerp kwam toevallig dat domme liedje weer bovendrijven, wat vroeger bij ons op het schoolplein werd gezongen. Je kunt de armbewegingen nu aanpassen en bij het afsluitende "maar zo!" de rechterarm strekken.

Tja, en als ik nu zeg dat ik die Bardot een ongelofelijk stom wijf vind, ben ik dan een seksist? Of moet ik dan zeggen dat zij een stomme klootzak is? En stel dat ik jouw opmerkingen dom vind, jou een stom wijf noemen? En dat allemaal om het antiseksistisch te houden?
Het is wel ingewikkeld hoor...

zei: x op 17/04/2007 om: 14:51u

De oorspronkelijk Braziliaanse tekst is tamelijk onschuldig.
(Iedereen raakt van haar van streek - nou, dat klopt blijkbaar nog steeds).

Schelden is hoe dan ook de toevlucht van mensen die eigenlijk niet veel zinnigs te zeggen hebben. Bij het schelden op BB komt naast seksisme ageisme kijken (slecht te scheiden). Iemand die zozeer als schoonheidsideaal gegolden heeft persoonlijk aanvallen - ik kan het niet anders uitleggen.

Abjecte opvattingen zijn abjecte opvattingen. Het probleem met die van BB is dat niet haar gehele opstelling abject is, maar de politieke consequentie die zij aan haar dierenliefde verbindt: mensenhaat en speciaal xenofobie. Hoe dol zijn ze eigenlijk nog op haar in Brazilië?

zei: Prul op 17/04/2007 om: 22:30u

Nu ja, Prul, je jeugdsentimenten zijn je van harte gegund hoor. Ik kan me de licht pikante Franse films met BB ook nog wel herinneren, zoals ik die zag tijdens mijn puberteit. Die zullen even later wel als gruwelijk seksisties zijn verketterd. Terwijl het toenmalige schoonheidsideaal in retrospectief verfrissend naturel overkomt - zonder botox, siliconen en fotoshop.
Overigens zie ik het verband niet tussen dierenliefde en xenofobie (in het geval van BB toch eigenlijk meer ideologisch uitgewerkte xenofobie, dus: racisme). "Sinds ik de mensen ken, heb ik de dieren lief", is zo'n bekende tegeltjeswijsheid die ook door Dr. Goebbels werd gebezigd - maar daar komt de dierenliefde uit mensenhaat voort.
Of ik niets zinnigs te zeggen heb, daar zal ik zelf maar geen oordeel over geven. Maar schelden doe ik soms graag - en als het om abjecte domheid of abjecte ideeen gaat, doe ik dat geheel zonder onderscheid des persoons.

zei: x op 18/04/2007 om: 15:37u

In ieder geval ben ik te jong om jeugdsentimenten rond BB te hebben. En de combinatie xenofobie en zeehondjesliefde kennen we bijvoorbeeld van de Centrumpartij, vroege editie.

zei: Prul op 18/04/2007 om: 23:21u


Powered by Greymatter