Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/29/2007: "'De krakersbeweging' bestaat niet"

Hoe triest ook, de situatie rondom Louis Sévèke bewijst maar weer dat er niet zoiets bestaat als 'de kraakbeweging'. De ene kraker kan zelfs de ander wel vermoorden, zo weten we nu. Toch blijft de media spreken van 'de krakersbeweging'.Klik op meer

Toen de afgelopen maand een serie panden ontruimd werden in Amsterdam, werd in een pand aan de Bilderdijkstraat volgens de politie een "boobytrap" gevonden; twee jerrycans, eentje met benzine en eentje met 'ontstekingsversnellend middel'. RTV Noord-Holland berichtte dat "de kraakbeweging geschokt was". Waarop op de Kraken mailinglijst verontwaardigd werd gereageerd. Want wie sprak er namens 'de kraakbeweging'?

Die 'kraakbeweging' bestaat niet. Er zijn krakers, er zijn bewegingen van krakers, maar niet elke kraker behoort daartoe. De ene kraker is de andere niet. Amper twee weken na deze discussie wordt dat pijnlijk duidelijk, als het bericht naar buiten komt dat de man die is gearresteerd op verdenking van de moord op Louis Sévèke, een kraker is.

Moeten we ons verenigen tot één grote kraakbeweging? Dat denk ik niet, ik denk zelfs niet dat zoiets mogelijk is. De ene persoon is de andere niet, en dat geldt ook voor krakers. Wel zou er misschien wat meer sociale controle mogen komen bij de krakers onderling.

2 Reacties


Het aardige van de kraakbeweging is natuurlijk dat zij tegelijkertijd wel en niet bestaat. "Het was afgelopen in 1980." "Nee, toen begon het pas." Eerlijk gezegd denk ik dat degenen die een van beide beweren zeker zullen zeggen dat het nu toch echt afgelopen is. Maar ja...
Ik heb het zelf mogen meemaken dat een met een mes zwaaiende junk die nauwelijks wist waar hij was zeurde dat hij wel in "ons pand" wilde wonen. Ik maakte bezwaar op grond van de indruk die de man wekte. De Huisvergadering vond het evenwel geen probleem. Mooi dus dat ik daar niet bleef slapen of zelfs maar zou wonen. Was dat mes alleen maar om te choppen? Ik heb het niet afgewacht.
Later zou deze persoon nog heel mooi
beroemd worden.

Leest allen Bewegingsleer, niet meer als boek eerstehands te koop, maar wel op het net.
Blablabla, het is maar media, zou ik willen besluiten (geschokt over het nieuws was ik in 2005, niet meer vandaag).

zei: Prul op 29/03/2007 om: 18:25u

Ja sorry meneer Barton, maar ik snap het verband niet helemaal. Het verhaal over die booby trap is in alle toonaarden ontkend door de betrokken mensen. Zie:
http://krakenpost.nl/archief/Mar/0134.html

Inmiddels hebben we alweer allerlei verhalen mogen horen over openstaande gaskranen in de Bakkerbloken, over wilekeurige in de fik gestoken caravans van oudere buurtbewoners, enzovoorts. Nu ben ik een kraker op leeftijd en denk ik automatisch: het zal wel, een leugentje meer of minder ben ik wel gewend van die lui. Politiecommissarissen en de burgemeester himself hebben vermanende woorden gesproken over het karakter van de kraakbeweging, het perspectief waarin we onszelf moeten zien en ons zelfreinigend vermogen. Vooral dat laatste: daar heb ik de tegenpartij nog nooit op kunnen betrapen!

En nu kom jij met een verhaaltje waarin je een verband trekt tussen die zogenaamde booby trap (zie de link!) en de moordenaar van Louis Seveke... En dat we wat meer sociale controle op elkaar uit moeten oefenen, wat een beetje in het verlengde ligt van de opmerkingen van die politiecommissaris.
Ik zie het verband eerlijk gezegd niet zo goed.
Mijn vraag is eigenlijk: ben je wel helemaal lekker?

zei: x op 30/03/2007 om: 23:43u


Powered by Greymatter