Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/27/2007: "Fietskaravaan tegen globalisering in Utrecht"

In juni 2007 zal de G8-top worden gehouden in Duitsland. Er is een fietskaravaan vanuit BelgiŽ op weg om deel te nemen aan de protesten tegen de G8.
Everywhere-B2flat (26k image)
Op 5 mei zal deze karavaan ook Utrecht aandoen.
Klik op meer.

Omdat wij het niet eens zijn met het feit dat de 8 grootste industriŽle landen de wereldpolitiek bepalen, willen wij een tegengeluid laten horen. Hieronder beschrijven wij wat er mis is met de G8 en onze plannen voor 5 mei.

Wij zijn van de organisatie DISSENT, een actienetwerk dat zich verzet tegen de G8-top.

De G8 bestaat uit de acht grootste geÔndustrialiseerde landen. Ook de Europese commissie neemt deel aan de bijeenkomsten van de G8. De G8-topconferentie zal van 6 tot 8 juni plaats vinden in Heiligendamm, een kustplaatsje in Noord-Duitsland. De G8 is geen formele internationale organisatie. Niet geheel toevallig controleren de acht landen die hier vertegenwoordigd zijn vijftig procent van de wereldhandel en genereren de helft van het mondiale bruto binnenlands product. Tevens hebben zij bijna de helft van de zetels in belangrijke internationale instellingen zoals de Wereldbank en het IMF.

Vier van de vijf landen van de VN veiligheidsraad zijn onderdeel van de G8. Op de toppen van de G8 worden vaak geen openlijke besluiten genomen, maar politieke afspraken gemaakt die vervolgens worden ingebracht in de andere internationale instellingen. Het gaat dan vooral over liberaliseren van alle markten en privatiseren van publieke diensten. De G8 is niet rechtmatig, want de afspraken die zij maken hebben grote gevolgen op allerlei terreinen voor Šlle landen. Te denken valt aan armoede, migratie, milieu, militarisme en democratie.

Op deze terreinen zijn in Utrecht ook allerlei verschillende organisaties actief, die laten zien hoe het anders kan. Op 5 mei willen we die diversiteit zichtbaar maken door het verzet tegen de werkwijze en agenda van de G8 in de locale context te plaatsen. Naar aanleiding van de aanstaande G8 top in Heiligendamm, is een internationaal netwerk bezig met het organiseren van een fietskaravaan. Deze karavaan zal vanaf BelgiŽ in twee maanden tijd richting Heiligendamm fietsen en verschillende steden bezoeken. In deze steden zullen ze de aandacht vestigen op het verzet tegen de G8 middels demonstraties en manifestaties. Dit om ook op lokaal niveau te laten zien wat de G8 is en doet en ook hoe het anders kan en moet.

De karavaan zal op 4 mei arriveren in Utrecht. Om mensen op de hoogte te brengen van de G8 top en de gevaren die het met zich meebrengt houden we een fietstocht door Utrecht. Wij zoeken zoveel mogelijk mensen om de fietstocht tot een waar succes te maken en een tegengeluid tegen de G8 te geven. Daarom vragen we jullie om op 5 mei naar Utrecht te komen. We verzamelen om 14:00 uur op het Jaarbeursplein.


Powered by Greymatter