Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/23/2007: "Een van de zevenentachtigduizend incidenten"

Op het platteland in China vinden heel wat "incidenten" plaats: oploopjes en oproeren tegen plaatselijke partijbonzen. Vaak gaat het over landbezit - dan blijkt dat er particulier grondeigendom bestaat in dit arbeidersparadijs en dat volgens de wetten van de oorspronkelijke accumulatie van het kapitaal miljoenen (honderden miljoenen, in China) mensen van huis en haard verdreven worden om het proletariaat van de steden aan te vullen.

zhushan_village_riot_Hunan_china[1] (6k image)
Hieronder een dergelijk "incident" en een poging tot verklaring
Bovenstaande foto is van een oproer in Zhushan vorige week, over verhoging van bustarieven
Klik op meer

Inwoners van Guixi in de provincie Jiangxi waren boos op de plannen van de regering die verlaging van hun lonen of uitkeringen tot gevolg zouden hebben. Guixi zou onder het bestuur van een naburig district geplaatst worden en dit zou het verlagen van uitkeringen of loon voor mensen in overheidsdienst betekenen. Actievoerders hebben zes uur lang twee spoorverbindingen geblokkeerd, waaronder de drukbereisde lijn van Sjanghai door Jiangxi naar de zuidwestelijke stad Kunming. Het aantal bezetters werd geschat op tweehonderd, enkele honderden keken toe.
De politie werd er bij gehaald, maar er zijn geen berichten over arrestaties of verwondingen. Het blokkeren van spoorbanen is een traditonele vorm van protest in China. Het kan leiden tot lange gevangenisstraffen voor het verstoren van verkeer en verbindingen. Het protest is een zoveelste in een golf van onrust in China waar de kloof tussen arm en rijk groeit.

Tot zover dit bericht, overgenomen van libcom.org.

Een steeds toenemende mate van opstandigheid in een land dat voortdurend als de komende economische grootmacht bij uitstek wordt afgeschilderd, en dat tegelijkertijd officieel nog steeds socialistisch heet. Dat laatste hebben we altijd met een enorme hoeveelheid korrels zout mogen nemen, maar de repressie tegen de arbeiders en boeren in China vindt openlijk en hard plaats uit naam van een regering die zich nog steeds legitimeert als optredende namens arbeiders en boeren. Tegelijkertijd weten we dat het Chinese regime rijk worden al een tijdje glorieus noemt. En rijk word je altijd ten koste van anderen. En wie worden er rijk in China? Het verhaal is hetzelfde als in Rusland en andere reëel-socialistische landen in afbraak: partijbonzen en hun vrienden.

De in het geheel niet vrijwillige massale trek van mensen naar steden die eigenlijk niets meer van steden weghebben, maar een verzameling sloppenwijken zijn, wordt door de Fabel van de Illegaal als bevolkingspolitiek aangeduid. Bevolkingspolitiek heeft de scheppping van een grote in ellende verkerende massa tot doel die zich verdringt om in fabrieken te mogen werken. Iets wat volkomen bij het kapitalisme hoort. Ja, het k-woord is niet zo populair (meer) in "onze kringen", maar ten onrechte.

Twee belangrijke teksten over de zogenaamde oorspronkelijke accumulatie van het kapitaal in het Nederlands staan op het net. Een veertig jaar oud essay van wijlen de trotskistische voorman Ernest Mandel over de accumulatie in de zogenaamde Derde Wereld.
En het hoofdstuk uit Het kapitaal van Karl Marx over de oorspronkelijke accumulatie, in de verkorte en vereenvoudigde bewerking van Otto Rühle -
maar een sleutel tot begrip van nieuws als bovenstaand uit China en verder voor hoe de wereld dezer dagen in elkaar steekt.


Powered by Greymatter