Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/16/2007: "Vrijdagmiddag, Wolvenstraat"

Zal ik mijn fototoestel meenemen - zomaar een vraag op vrijdagmiddag - maar eigenlijk ga ik voor het eerst sinds lang naar de Boekenmarkt op het Spui, dus foto's? Lijkt mij niet. En dus heb ik geen foto van zomaar een actie in Amsterdam.

Shacdemo (27k image)
Andere demonstratie, zelfde thema
Klik op meer

Op de brug over de Keizersgracht hoor ik gescandeerd roepen. Flarden, een krakistische toon meen ik te ontwaren. Maar de leuzen verwaaien of worden weggeblazen door zware oversturing van de megafoon (als dit kan, anders heb ik geen verklaring). Ik zie ook niets, geen demonstratie op een van de kruisende bruggen in westelijke richting.

Omdat ik toch ter lering en vermaak over straat loop begeef ik mij zoals het een Amsterdammer betaamt naar het opstootje (Lief, tweedegeneratie-immigrant, gruwt van die neiging en vindt deze juist dorps).
Het geluid blijkt van een samenscholing op de hoek met de Wolvenstraat te komen. Een groot kantoor van een effectenmakelaardij, begrijp ik. Men roept het personeel aldaar meervoudig toe, te stoppen met het handelen in aandelen in Huntingdon Life Sciences. Door deze handel is men mede aansprakelijk voor en medeplichtig aan dierenmarteling. HLS is een grote vivisectieindustrie. De demonstranten dragen plakkaten met een foto van een zeer ernstig mishandelde hond. Geen pamfletten, wel verwijzing naar een website onder de gruwelfoto.

Wat vinden de mensen die daar werken er nu van? Op de beletage zie ik een beeldscherm oplichten. Er zit echter niemand. Dan spreekt een van de roependen door een megafoon het personeel toe. Dit heeft de keuze: niet meer meedoen aan het meewerken aan vivisectie, of de verantwoordelijkheid dragen. Wat dit inhoudt blijft onduidelijk.
Er staan twee lacherige mensen op de bovenste verdieping voor het raam. Ik zou mij zo kunnen voorstellen dat ze vooral uitkijken naar de vrijdagmiddagborrel - die hebben ze daar ongetwijfeld - in huis of in een naburige tapperij.

Overdenkende dat zou willen dat ik in de gelegenheid was een effectenmakelaar te boycotten loop ik door naar de markt, waar ik voor 33 ct. de hartekreet Nooit geen oorlog meer (gekoppeld aan: Jongens van achttien jaar!) van de Zangeres Zonder Naam op de kop tik. Mij dunkt, een belangrijke vondst voor de herdenkingsdraai in verband met de overval op Irak, over enkele dagen vier jaar oud.

zznnooit (24k image)Powered by Greymatter