Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/14/2007: "Ondiepe berichtgeving over Ondiep"

Als een volkswijk hermetisch wordt afgegrendeld (vanavond woensdag 14 maart zal dit weer gebeuren), als er een politiebureau in de fik wordt gestoken nadat iemand is doodgeschoten door de politie nadat hij woest was geworden op lawaaiige jongeren - wat is er dan aan de hand?

me_utrecht_ANP-5174079_tcm44-288164 (12k image)

Klik op meer

Een bericht van de regionale radio/televisie:

- Rond de Utrechtse wijk Ondiep is het dinsdagavond lang onrustig geweest. In andere delen van Utrecht, met name de binnenstad en het stationsgebied, liepen grote groepen rond op zoek naar relletjes. De politie heeft 150 aanhoudingen verricht.

Enkele honderden supporters van Ajax, Feijenoord, ADO Den Haag en FC Utrecht bewogen zich in groepjes rondom de wijk. Burgemeester Brouwer meldde dinsdagnacht dat op de Oudenoord grote groepen supporters van Ajax en FC Utrecht tegenover elkaar hebben gestaan. De mobiele eenheid moest de partijen uit elkaar houden.

Rond kwart voor acht bekogelden jongeren vanuit Ondiep de mobiele eenheid aan de Laan van Chartroise met stenen en flessen. Op de Vijgeboomstraat werd een autobrand gemeld, maar dat was volgens de brandweer loos alarm.

Even later reed een automobilist woedend in op een ME-busje. De wijk was hermetisch afgesloten met hekken en strenge politiecontroles. Een groep buurtbewoners sloeg een bevel van de ME in de wind om weg te gaan. De groep werd ingerekend en per bus weggevoerd.

Veruit de meeste aanhoudingen zijn volgens burgemeester Brouwer verricht onder 'reltoeristen' zoals de opgepakte voetbalsupporters. Van de 135 arrestanten is een groot deel overgebracht naar Amsterdam en Den Haag. De hele nacht was het openbaar ministerie bezig met de afhandeling van de arrestaties. Wie de noodverordening vanwege samenscholing heeft overtreden, krijgt een boete.

De gemeente heeft dinsdagavond een brief verspreid in Ondiep. Daarin legt Brouwer uit waarom er maatregelen zijn getroffen. Een geplande informatiebijeenkomst voor bewoners is om veiligheidsredenen tot nader order uitgesteld. Mogelijk vindt die bijeenkomst woensdag plaats.

De onrust rond de Utrechtse wijk Ondiep is een reactie op de dood van een buurtbewoner zondagavond. Een politieagent die zich ernstig bedreigd voelde door hem, schoot de man op de Thorbeckelaan dood.

Bewoners van Ondiep hebben op de Thorbeckelaan inmiddels een monumentje gemaakt voor hun doodgeschoten buurtgenoot. Er liggen bossen bloemen en de familie van het slachtoffer heeft de buurt opgeroepen rustig te blijven. Donderdagavond wordt een stille tocht gehouden. [einde bericht]

De vragen (van iemand die de wijk niet kent):

- Een politieagent voelde zich ernstig bedreigd, staat er. Over een gevoel kunnen wij niet oordelen, wel over iemand doodschieten. Is een gevoel reden genoeg om een onmiddellijk doodvonnis uit te vellen en te voltrekken?

- Is het inmiddels gebruikelijk om een hele wijk af te grendelen en tot avondklokgebied te verklaren?

- De elementen van buitenaf - een vast punt in staatsberichtgeving. Er komen voetbalfans rellen, fans van Feijenoord, ADO Den Haag en Ajax (en die komen natuurlijk niet uit Ondiep of Utrecht). Ook als de buurtbewoners zelf niet op de provocatieve aanwezigheid van smerissen ingaan - wat mij onwaarschijnlijk lijkt: tot afgelopen zondag vermeed de politie de wijk angstvallig -, wat brengt mensen zogenaamd van buitenaf er toe om tegen de politie te gaan vechten? We moeten begrijpend knikken: ach ja, voetbalfans. Maar wat moeten we eigenlijk begrijpen?

De mensen in Ondiep weten al bij voorbaat dat de smeris die een van hun heeft vermoord vrijuit zal gaan. Dat is al reden genoeg om kwaad te zijn.
Moord door iemand in uniform mag nu eenmaal nooit moord heten.


Powered by Greymatter