Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/11/2007: "Alternatieve Boekenmarkt Gent druk bezocht"

De zesde editie van de Alternatieve Boekenmarkt die afgelopen zaterdag (10 maart) in Gent plaatsvond werd andermaal druk bezocht.
Gent100307a (38k image)
Zo'n duizend bezoekers bezochten deze goed georganiseerde markt waar ook aan een aantal workshops deelgenomen kon worden.
Klik op meer.

Na afwezigheid van een jaar werd op de prachtige locatie 'De Centrale', een grote open ruimte waarin veel licht kan doordringen, opnieuw een boekenbeurs georganiseerd die een behoorlijk groot publiek (vrijwel uitsluitend Vlaams) weet te trekken. Niet alleen de beurs maar ook de workshops hadden over belangstelling niet te klagen. Bij die van de Anti-Fascistische Actie (AFA) zaten toch gauw 50 mensen in het kleine en benauwde zaaltje naar het verhaal over Blood and Honour te luisteren.

De Nederlandse inbreng was ook op de beurs zelf niet gering. In tegenstelling tot het gastland beschikken we hier wel over linkse of anarchistische boekhandels en deze waren dan ook allemaal aanwezig. Wellicht dat het gebrek aan bereikbaarheid van alternatieve lectuur/literatuur in Vlaanderen één van de succesfactoren vormt van deze beurs. Een ander sterk punt betreft in elk geval de uitstekende organisatie van het geheel en de prima sfeer die er heerst.

Atalanta heeft een nieuw boekje uitgebracht in vier kleurendruk, maar de voortdurende drukte bij hun stand voorkwam dat ik het onder ogen kreeg. Nog Pas Gisteren bood een flink deel van hun collectie aan tegen dumpprijzen. Voor één euro wiselden tal van boeken grif van eigenaar. Op de Pinksterlanddagen zal deze actie worden voortgezet. Het meest opmerkelijke item kwam echter van AFA. Naast een 'muismat' met daarop het logo van de clup, had men een bieropener met de tekst 'ik open niet voor racisten' in de verkoop. Om de merchandising verder te stimuleren zouden we AFA willen adviseren condooms te verkopen met de tekst 'ik neuk niet met fascisten'. En dan zwijgen we maar over de tekst die we voor de AFA-onderbroeken verzonnen.

's Avonds traden er een tweetal bands op in de kelder van De Centrale, te weten René Binamé en de Hardheid die beiden ook al eens op de Pinksterlanddagen speelden en waarvoor vanuit de Gentse scene grote belangstelling bestond gezien de rijen waar men geduldig in stond te wachten

Buiten waar we een handje toestaken bij het op- en inruimen van de vele boekendozen zagen we zowaar ouderwetse taferelen. Een groepje jonge punks die pal naast de boekenbus drinkend op straat zat en waarvan er twee over hun nek gingen alsof het de normaalste zaak van de wereld betrof. Daarna gingen ze vrolijk naar binnen ... zonder hun zooi op te ruimen natuurlijk!


Powered by Greymatter