Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

03/02/2007: "Deens jongerencentrum Ungdomshuset ontruimd"

Vanochtend vroeg 1 maart is het jongerencentrum Ungdomshuset in de Deense hoofdstad Kopenhagen door anti-terreureenheden en oproerpolitie ontruimd.
Kopenhagen363910 (22k image)
Schermutselingen tussen demonstranten en oproerpolitie

Nadat het nieuws in de stad bekend werd volgden in de stad diverse schermutselingen met de politie die de omgeving van het jongerencentrum had afgezet.
Klik op meer.

Het jongerencentrum bestond sinds 1982 toen de gemeente Kopenhagen na een jarenlange strijd met de kraakbeweging de jongeren in de stad een eigen plek gaf. Sindsdien vonden er in ‘Ungdomshuset’ (‘Jongerenhuis’) diverse politieke en culturele activiteiten plaats vanuit een basisdemocratische en multiculturele houding en stellingname.

De gemeente bleef tot 2001 eigenaar van het pand waarna het aan de hoogst biedende, een christelijke secte genaamd 'Faderhuset’, werd verkocht. De secte drong er vanaf 2003 op aan dat het pand werd ontruimd. Sindsdien werd op alle denkbare manieren gestreden voor het behoud van het pand en de functie die het vervulde.

Het gebarricadeerde pand werd vanochtend om 7.00 uur door een anti-terreureenheid bestormd. Zij landden met behulp van helicopters op het dak van het pand. Tegelijkertijd zette oproerpolitie de omgeving af. Daarnaast vuurden zij traangas op het gebouw af. Vanaf de straat werden tevens containers op het dak geplaatst. Ondanks gewelddadig politie-optreden sprak de politie zelf van een 'soepele en relatief kalme ontruiming'.

Vanaf het moment dat de ontruiming aanving, trokken honderden activisten uit de hele stad naar het gebouw om tegen de ontruiming te protesteren. Daar troffen zij agressieve oproerpolitie aan die verdacht uitziende personen arresteerde waarbij de nodige gewonden vielen. De demonstranten vochten echter terug en trachtten ‘Ungdomshuset’ opnieuw te bezetten. Nadat ze werden teruggedrongen, werden in de omgeving barricades opgeworpen en vonden herhaaldelijk schermutselingen met de politie plaats.

Buurtbewoners en activisten hebben de omgeving van het ontruimde pand plat gelegd. In de hele stad vonden acties en demonstraties plaats wat de komende dagen voortgezet zal worden. Sympathisanten uit geheel Europa zouden naar Kopenhagen zijn getrokken. Solidariteitsacties in Duitsland, Noorwegen en Zweden zijn aanstaande.

Foto's van de schermutselingen vind je hier, beelden hier.

2 Reacties


kids ontruimd door een anti-terreureenheid......

helikopters op het dak.....

ouders over de zeik......

hey kids...We dont need no education........
We dont need no passcontrol........

hey pigs....leave the kids alone.........

zei: burning down the house op 02/03/2007 om: 15:30u

En nu van het Huis der Jeugd naar Het Vaderhuis. De sekte van wel 120 leden beroept zich op Rom. 13:1-2, deze zinnen: 1 Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen, want er is geen gezag dat niet van God komt; ook het huidige gezag is door God ingesteld. 2 Wie zich tegen dit gezag verzet, verzet zich dus tegen een instelling van God, en wie dat doet roept over zichzelf zijn veroordeling af.

Iedere ketter zijn eigen letter (ik heb een paar keer een anarchistische exegese van deze zinnen gehoord, maar dit geheel terzijde, en tja, waarom die moeite doen?). Hier hun site met hun adres (Kontakt os), laat ze weten hoe jij er over denkt... Reken maar dat ze Engels kunnen volgen in die sekte.
Dit navne: je naam
Emne: onderwerp
Besked: je tekst

Pinken we een traantje weg over het ooit zo liberaal/sociaal-democratische Denemarken, hartelijk deelnemer aan het koloniale avontuur in Irak, land van vreemdelingenhaat en antiterreureenheden tegen de jeugd. Het lijkt Nederland wel. Daar hadden ze elders ook ooit een hoge pet van op.

zei: Prul op 02/03/2007 om: 19:11u


Powered by Greymatter