Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/24/2007: "1500 demonstranten in Bilin herdenken twee jaar strijd tegen Muur van Apartheid"

Zo'n 1500 mensen hebben afgelopen vrijdag (23 februari 2007) gedemonstreerd tegen de Muur van Apartheid in het op de Westbank gelegen Palestijnse dorp Bil'in.
AATW34022007 (31k image)
Het hoge aantal demonstranten was het gevolg van de omstandigheid dat het die dag twee jaar geleden was dat de demonstraties in het dorp waren gestart.
Klik op meer.


Het hoge aantal demonstranten alsmede de grotere aanwezigheid van IsraŽliŽrs (200) en mediavertegenwoordigers dan doorgaans het geval is, voorkwam niet dat het leger andermaal hard en gewelddadig optrad.

Voordat de wekelijks tocht startte was in het dorp een tentoonstelling te bezichtigen van alle creatieve actiemateriaal dat in deze twee jaar werd vervaardigd alsmede van gemaakte foto's.

Naast IsraŽliŽrs waaronder de Anarchisten tegen de Muur, de internationale activisten en de bewoners van Bil'in waren er veel Palestijnen uit de gehele Westbank aanwezig, alsmede uit bethlehem en de Hebron regio.

Na de tocht van een kilometer werd de doorgang in het hekwerk bereikt waar een grote politie- en legermacht was samengetrokken. Een lid van het dorpscomitť van Bil'in hield een speech, waarna een groep uit de demonstratie brak om enkele honderden meters verderop het hekwerk te saboteren.

Bij de doorgang volgde het gebruikelijke duw- en trekwerk nadat soldaten trachtten te verhinderen dat demonstranten het hekwerk zouden beklimmen. Nadat enkele stenen waren gegooid stormden de wsoldaten door de doorgang om grote hoeveelheden traangas, schokgranaten en rubberkogels af te vuren. ook een waterkanon werd ingezet.

Een paar demonstranten slaagden erin door de doorgang in het hekwerk te komen naar hun landerijen, maar zij werden na enkele minuten terug gedreven.

Een groep demonstranten hield een zitblokkade voor de doorgang en voorkwam daarmee een uur lang dat de IsraŽlische troepen het dorp konden binnenvallen. Soldaten trachtten hen eerst gewelddadig te verdrijven waarbij twee IsraŽliŽrs werden gearresteerd, maar dit mislukte. Ook het waterkanon dat daarop werd ingezet, leidde niet tot het gewenste resultaat.

Hierna vuurden soldaten de schokgranaten rechtstreeks op de demonstranten af. Iyad Burnat, lid van het dorpscomitť van Bil'in, werd daarbij in zijn rug geraakt. Zijn wond werd ter plaatse behandeld, maar 30 minuten later spuugde hij bloed. Nadat hij naar het ziekenhuis was overgebracht, bleek dat er sprake was van een interne bloeding in zijn rechternier.

Zestien mensen in de demonstratie raakten gewond, de meesten als gevolg van rubberkogels en traangasprojectielen. Vier van hen moesten worden overgebracht naar het ziekenhuis

Beelden van de demonstratie tref je hier.


Powered by Greymatter