Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/22/2007: "Jongeren botsen met oproerpolitie in Athene"

Tientallen jongeren hebben vandaag (donderdag 22 februari) in Athene slag geleverd met de oproerpolitie tijdens een demonstratie tegen de hervormingen in het Griekse hoger onderwijs.
Athenep3281897 (40k image)
Duizenden studenten trokken op naar het Ministerie van Onderwijs en het Griekse parlement om hun afkeur tegen de uitverkoop van het onderwijs kenbaar te maken.
Klik op meer.

Ook elders in Griekenland gingen studenten en onderwijspersoneel vandaag massaal de straat op. Het protest keerde zich met name over het wetsontwerp waarvan deze week de tekst bekend werd. de acties worden gesteund door de onderwijsbonden uit het primaire en het voortgezet onderwijs die uit solidariteit eveneens tot staking hadden opgeroepen.

De oproerpolitie vuurde traangas af op een groep jongeren in het centrum van Athene, waardoor het verkeer uren stil kwam te liggen. Eén persoon werd daarbij gearresteerd.

In de noordelijk gelegen havenstad Thessaloniki hielden studenten en leraren eveneens een protestmars tijdens een 24-uurs staking die door de onderwijsbond was uitgeroepen.

De studenten keren zich met name tegen de private universiteiten die door de hervormingen mogelijk worden gemaakt alsmede tegen nieuwe beoordelingscriteria waaraan faculteiten en onderzoeksinstituten worden onderworpen.

Door het breed gedragen verzet heeft zijn inmiddels honderden universiteitsfaculteiten en -afdelingen gesloten.

De conservatieve regering meent dat privé-universiteiten de concurrentie zullen vergroten en het onderwijsniveau zullen verhogen. Leraren, studenten en bonden menen echter dat de regering het vrij toegankelijke openbare onderwijs moet versterken. Bovendien vrezen ze dat door de concurrentieslag het onderwijsniveau juist zal dalen. de regering wordt ook gekritiseerd omdat ze het beloofde uitgavenniveau aan onderwijs niet opkrikt.

Verwacht wordt dat het Griekse parlement zich in maart zal uitspreken over de hervormingen waarvoor een grondwetswijziging nodig is.

Foto's van de rellen vind je hier.


Powered by Greymatter