Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/19/2007: "Virtuele demonstratie voor vrouwenrechten in Europa"

Alle vrouwen in de wereld baas over eigen lichaam! Dat statement heeft Kathalijne Buitenweg, Europarlementariër voor GroenLinks en ambassadeur voor MYBODY, vandaag tijdens een bijeenkomst van WOMEN INC. in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam gegeven.
banner300x250 (14k image)
Zij geeft hiermee de aftrap voor een Europese campagne voor vrouwenrechten in Europa.
Klik op meer.

In een petitie die vrouwen uit heel Europa zullen ondertekenen, roept zij de Europese regeringsleiders op om vrouwenrechten te garanderen en te beschermen. In Europa en daarbuiten. Iedereen die de petitie op Internet ondertekent, verschijnt als figuurtje in een virtueel demonstratieveld op de website europeansisters.com.

Initiatiefnemer achter deze campagne is MYBODY, de organisatie die strijd voor het recht op seksuele zelfbeschikking wereldwijd. 'Ons werk richt zich sterk op
ontwikkelingslanden, maar met een groeiend conservatisme binnen Europa worden deze rechten ook dicht bij huis geschonden en bedreigd', aldus Anneke Wensing -lobbyiste bij MYBODY. En als Europa niet actiever opkomt voor vrouwenrechten zal dit ook gevolgen hebben voor vrouwen wereldwijd. Vrouwennetwerken uit heel Europa hebben hun steun aan deze campagne toegezegd om deze actie tot een groot succes te maken.

Vrouwenrechten worden vaak beperkt onder het mom van cultuur en religie, met name het recht om zelf te beslissen over seksualiteit en het krijgen van kinderen. Toegang tot anticonceptiemiddelen, toegang tot een veilige abortus en toegang tot informatie over seksualiteit en het krijgen van kinderen is met name in Polen, Ierland en Malta voor veel vrouwen niet vanzelfsprekend. Zelfs Nederland doet een stap terug in de abortuswetgeving en wil nader definiëren wat een 'noodsituatie' is.

'Om deze trend te stoppen, moeten vrouwen in Europa opstaan en hun mening laten horen. Want deze trend ís geen weerspiegeling van de wensen uit de samenleving', aldus Kathalijne Buitenweg. 'De overgrote meerderheid wíl niet terug in de tijd als het gaat om zwaar bevochten vrouwenrechten.' Met de European-sisterscampagne wil MYBODY deze meerderheid een stem geven.

De verzamelde handtekeningen zullen aan de staatshoofden van Europa worden aangeboden aan de vooravond van de viering van het 50-jarig bestaan van de Europese Unie op 25 maart waar gesproken zal worden over gezamenlijke Europese waarden. 'Met de miljoen handtekeningen die wij samen met onze Europese partners verwachten te verzamelen laten we weten: het beschermen van de rechten van vrouwen ís een Europese waarde', aldus Kathalijne Buitenweg.


Powered by Greymatter