Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/17/2007: "Bewoners New Orleans nemen hun huizen weer in bezit"

Op zaterdag 10 februari hebben zes bewoners van het sociale woningbouwcomplex C.J. Peete in New Orleans tegen de zin van de autoriteiten opnieuw hun huizen in bezit genomen.
NOimg_2764.jpgmid (26k image)
De teruggekeerde huurders maakten er een waar feestje van met hun oude buren. Ook hun huizen blijken bewoonbaar te zijn ondanks dat de autoriteiten het tegendeel beweren.
Klik op meer.

"Ik ben weer thuis", verklaarde Dianne Allen die sinds ze een baby was in het complex heeft gewoond, haar drie dochters en twee kleinkinderen er groot heeft gebracht. Als haar naar de sloopplannen voor het complex wordt gevraagd, antwoordt ze dat geen van de huurders tot dusver officieel hun huizen zijn uitgezet. "Toen ik voor de orkaan weg ben gegaan, was mijn huur betaald. Ik had een huurcontract en dat heb ik nog steeds, het is een geldig contract".

Na meer dan zeventien maanden hebben de bewoners bij hun terugkeer niet alleen arrestatie geriskeerd, maar lopen ze nu ook het risico niet meer geholpen te zullen worden bij eventuele herhuisvesting. Aangezien HANO het complex wil slopen, zijn de huizen tot dusver niet opgeknapt. dat zullen ze nu zelf gaan doen. Uitgerust met generatoren en gereedschap zijn ze van plan niet alleen hun eigen appartementen maar ook tientallen andere schoon te maken en op te knappen.

De autoriteiten beweren dat de huizen te zeer beschadigd zouden zijn om op te kunnen knappen. De bewoners en ondersteunende organisaties bestrijden dat. De panden zijn niet overstroomd geweest. De meeste schade is het gevolg van vandalisme en de verwaarlozing van organisaties als de HANO. Die hebben niets gedaan om het complex te beschermen. Ze worden in hun opvatting gesteund door prof. John Fernanadez, een architect die stelt dat de panden tegen minimale kosten weer leefbaar kunnen worden gemaakt.

HANO en de Department of Housing and Urban Development (HUD) gaan echter voor sloop en herbouw voor ‘mixed income’ (gemengde inkomens)groepen. Herontwikkeling zou het leven van de huurders verbeteren vanwege de minder dominant aanwezige armoede. Het zou meer economische activiteit aantrekken en betere scholen.

In New Orleans heeft het project River Gardens de St. Thomas Public Housing Complex in 2002 vervangen. Het geldt als een van de nieuwe ‘mixed income’ sociale woningbouw zoals dat door HANO wordt voorgestaan. een klein del van de woningbouw is gesubsidieerd (25%) terwijl de rest tegen marktconforme prijzen huurt. Het betekende wel dat het aantal huizen voor minder draagkrachtigen drastisch omlaag is gegaan. In het St. Thomas-complex werden voor de sloop 800 gezinnen ondergebracht. In het nieuwe projact konden slechts 70 van hen terugkeren.

Huisvesting blijft een gevoelig punt in New Orleans. De orkaan Katrina beschadigde 80% van alle woningen in de stad en joeg de huren op tot 70-300%. Het vinden van betaalbare huisvesting is een groot probleem voor hen die willen terugkeren naar de stad. De plannen van HANO en HUD om 5000 wooneenheden in het kader van sociale woningbouw te slopen ontmoet dan ook veel verzet.

Zelfs Gouverneur Blanco van Louisiana heeft recentelijk de HUD opgeroepen om de wooncomplexen ter heropenen en bewoners toe te staan terug te keren naar hun huizen.

De bewoners van C.J. Peete zijn vastbesloten te blijven. Bewoner Bobbie Jennings: "I don't care what they say. We are here till hell freezes over, till they open these units."


Powered by Greymatter