Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/17/2007: "Nazi-demonstratie Orlando (VS) georganiseerd door FBI-informant"

Een betaalde FBI-informant organiseerde in februari 2006 een nazi-demonstratie in de overwegend zwarte wijk Parramore in Orlando (Florida, VS).
93ee0cbadd538e58516f7fdd40af8437 (23k image)
Confrontatie tussen nazi's en tegendemonstranten

De demonstratie veroorzaakte destijds veel commotie in de zwarte gemeenschap van de stad op grond waarvan een grote politiemacht op de been was om de nazi's tegen tegendemonstranten te beschermen.
Klik op meer.

Deze opmerkelijke constatering kwam afgelopen woensdag (14 februari 2007) aan het licht tijdens een rechtszaak die niets met de demonstratie van de nazi's van doen had. Zwarte leiders hebben woedend op de feit gereageerd. Sommigen vragen zich af of de demonstratie niet uit de koker van de ordediensten zelf kwam.

De FBI weigerde te reageren op wat ze weet over de betrokkenheid van de informant in kwestie, de 39-jarige David Gletty uit Orlando bij de nazi-betoging. In de betreffende rechtszaak stelde een FBI-agent dat de betrokken informant dat de dienst de afgelopen twee jaar tenminste 20.000 dollar heeft betaald, een voor Nederlandse begrippen fors bedrag voor dit soort werk.

Gletty zelf reageerde verrast aan de telefoon op het nieuws dat hij was ontmaskerd, maar weigerde in detail te treden.

Gemeenteraadslid Daisy Lynum van Orlando eist een onderzoek naar de toedracht van de demonstratie en noemde het schandalig dat er spelletjes gespeeld worden ten koste van de zwarte bevolking. Ze wil weten wie er schuil gaat achter de demonstratie.

Orlando trok landelijk de aandacht toen de stad Gletty toestemming verleende om op 25 februari 2006 met 100 leden van de National Socialist Movement door de van oudsher zwarte wijk Parramore te trekken. Getooid in khaki-uniformen met swastika's en borden waarop "White Pride" stond vermeld, kwamen uiteindeijk slechts 22 nazi's opdagen.

Ze werden opgewacht door zo'n 500 tegendemonstranten waaronder leden van de Southeastern Anarchist Network. Zo'n 300 politiemensen waren op de been om de nazi's te beschermen. Er zouden uiteindelijk 17 activisten gearresteerd worden waaronder leden van bovengenoemde anarchistische groep.

De ontmaskering van Gletty was het gevolg van de betrokkenheid van twee nazi's bij de handel in crack cocaine. Gletty beloofde het tweetal te helpen bij het beroven van een andere drugdealer en droeg opname-apparatuur op zich om belastend materiaal tegen de handelaren te verzamelen. Volgens deze opnames beweerde een van de handelaren al zo'n zeven andere handelaren te hebben beroofd.

Zijn naam werd door een fout van de hulpadvocaat herhaaldelijk genoemd tijdens de bewuste hoorzitting van afgelopen woensdag tot ongenoegen van de openbaar aanklager en de aanwezige FBI-agent Kevin Farrington.

Deze Farrington ontkende desgevraagd dat Gletty de mars had georganiseerd maar dat hij wel er aan had deelgenomen. Opd e door de stad afgegeven vergunning wordt Gletty echter wel als zodanig aangeduid. Bovendien beschrijft Gletty zijn leidende rol in de demonstratie op een nazi-website.

Farrington verklaarde in de rechtszaal dat Gletty afgelopen herfst uit de de National Socialist Movement was getreden om zich aan andere projecten te wijden.

Bron: Sun Sentinel


Powered by Greymatter