Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/10/2007: "Bericht uit de VS-goelag: Wie journalist is maken wij wel uit"

Even voorstellen: internetjournalist ("blogger") Josh Wolf, inmiddels de langst gevangenzittende journalist in de Verenigde Staten. Hij heeft video-opnamen van "anarchisten" in actie in San Francisco die in juli 2005 een polititeauto in brand zouden hebben gestoken. De politie wil zijn videopnamen. Wolf weigert. Reden om hem te gijzelen.

joshwolf (16k image)

Klik op meer

Wolf doet een beroep op het eerste amendement op de grondwet van de VS, dat de vrijheid van meningsuiting heet te garanderen. De federale rechter vindt dat hij van minachting voor het hof getuigt, hetgeen strafbaar is in de wereld van het Engelse recht. Wolf zit sinds 1 augustus gevangen.

Als internetjournalist - per definitie freelance - wordt hij niet gelijkwaardig geacht aan vertegenwoordigers van de corporate media. "Als de VS-justitie journalisten kan dwingen te getuigen over wat zij door hun werk hebben vernomen en hen kan dwingen hun ongepubliceerde materiaal ter beschikking te stellen, dan zal het publiek verslaggevers niet meer kunnen vertrouwen en de journalisten zullen zelf hulpagenten of rechercheurs worden," heeft Wolf te kennen gegeven via zijn site.

De staat Californië heeft wel een wet die het verschoningsrecht van journalisten regelt. Omdat de in brand gestoken politieauto mede betaald is uit federale middelen zit Wolf evenwel in een federale gevangenis en valt zijn proces onder de federale wetgeving.

Als vrije internetjournalisten gaat zijn zaak ons bij De Vrije uiteraard zeer ter harte.
Je kunt Josh schrijven (let op: Dublin Californië!):

Josh Wolf #98005-111 Unit J2
FDC Dublin
Camp Parks
5675 8th Street
Dublin, CA 94568
Verenigde Staten van Amerika

1 Reactie


Kaartje is onderweg!! liefde

zei: H. Mus op 14/02/2007 om: 12:36u


Powered by Greymatter