Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/07/2007: "Bomaanslag tegen Food Not Bombs in St. Petersburg"

Op de plek waar Food not Bombs in het Russische St. Petersburg iedere zondag voedsel uitdeelt, is afgelopen zondagmiddag 4 februari een kleine bom afgegaan die was uitgerust met een tijdmechanisme.
StPetersburgspb_fev07_073 (26k image)
De opgeblazen kiosk

De kiosk raakte weliswaar beschadigd maar niemand raakte gewond.
Klik op meer.

De bom was verstopt achter een kiostk waar bloemen worden verkocht. Aangezien het een kleine bom betrof werd slechts de kiosk beschadigd. De bedoeling van de bom was niet om mensen te doden maar om te terroriseren.

Zoals bekend hebben anarchistische en aanverwante groepen in St. Petersburg al geruime tijd te kampen met neo-nazi's die regelmatig aanvallen op de beweging uitvoeren. Op 14 januari 2007 werd Food Not Bombs activist Ivan Elin twintig maal gestoken met een mes toen hij van een actie terugkeerde Hij is nog steeds herstellende. Op 13 november 2005 werd Food Not Bombs-lid Timur Kacharavadoor nazi's vermoord enkele uren nadat hij actie tegen hen had gevoerd.

Gelukkige omstandigheid dit maal was dat Food not Bombs later dan gepland op hun vaste stek arriveerde en wel enkele minuten nadat de bom was ontploft. Daardoor konden de daklozen zonder peroblemen hnu maaltijd in ontvangst nemen.

Normaal gesproken is het op het tijdstip dat de bom afging, zo rond 16.20 uur, het moment dat de meeste mensen hun maaltijd komen halen.

De activisten realiseerden zich pas nadat bekend was geworden dat het explosief met een tijdmechanisme was afgegaan dat de bom waarschijnlijk tegen hen gericht was. Aanvankelijk dacht men aan een actie vanuit de georganiseerde misdaad.

Russische nazi's gebruiken wel vaker explosieven, de laatste maal in Moskou waar op 22 december een bom werd geplaatst gericht tegen lokale anti-fascisten. Een politieman die het ding trachte te neutraliseren raakte daarbij gewond. Eerder, in augustus 2006 vielen bij een bomaanslag van nazi's op de Moskouse markt Cherkisovski maar liefst elf doden te betreuren.

Enkele foto's van de ravage vind je hier.


Powered by Greymatter