Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/07/2007: "Bush vraagt hoogste defensiebudget ooit in VS"

Presdident Bush heeft de Amerikaanse media flink in beroering weten te krijgen vanwege de defensiebegroting die hij voor 2008 aan het Congres gevraagd.
WapensF16 (14k image)
Bewapening van een F16

Met het bedrag van maar liefst 623 miljard dollar vraagt hij het hoogste defensiebudget waar ooit in het land sprake van is geweest.
Klik op meer.

De Amerikaanse kranten hebben woorden te kort om hun verbazing uit te spreken over het defensiebudget dat president Bush voor 2008 aan het Congres heeft gevraagd. Het grootste budget sinds Vietnam. Sinds Wereldoorlog II. Kortom, een record, klinkt het. Analisten hekelen de keuze, die ze “kortzichtig” en “verkeerd” noemen.

623 miljard dollar. Dat is het budget dat president Bush van oktober 2007 tot september 2008 aan militaire uitgaven wil besteden. De oorlogen in Afghanistan en Irak blijven de grootste slokkoppen: in 2008 is 141 miljard dollar gereserveerd voor militaire uitgaven in de twee landen. Dat is twaalf miljard dollar per maand, of één miljard om de tweeënhalve dag.

De Amerikaanse pers komt superlatieven te kort voor dit duizelingwekkende bedrag. ,,Defensiebudget Bush grootste sinds Reagan”, kopte Washington Post deze week, die in zijn subtitel erop wees dat de oorlogen in Irak en Afghanistan nu al meer kosten dan Vietnam.

De Congressional Quarterly Today ging nog verder terug in de tijd en schreef dat “de oorlogsuitgaven die van Korea en Vietnam zullen overtreffen”. De New York Times was meer terughoudend, maar sprak niettemin duidelijk over een “record”. Zelfs de uiterst rechtse krant Washington Times leek onder de indruk van de stunt van Bush en schreef dat de Verenigde Staten kennelijk meer voor veiligheid over hebben dan de rest van de wereld samen.

Politieke analisten reageren verbaasd op de keuze van Bush. William Hartung, defensie-expert bij het Instituut voor Wereldbeleid in New York, vindt het budget “opmerkelijk”.

,,Dit is het grootste budget sinds de Tweede Wereldoorlog, maar dit is niet Wereldoorlog II”, zegt hij. ,,We strijden tegen terroristische netwerken, gewapend met explosieven en AK-47’s. Dit moet worden beschouwd als een overwinning van de wapenlobby die ons zaken kan aansmeren die we niet nodig hebben, in een tijd waarin de president beweert dat we in levensgevaar zijn.”

,,Als je het defensiebudget – de harde kant van ons buitenlands beleid – vergelijkt met de uitgaven voor ontwikkeling en noodhulp – onze zachte kant – zijn de verhoudingen duidelijk scheefgetrokken”, meent Sheila Heerling, analist aan het Center for Global Development. ,,Als we een keuze moeten maken tussen militair gewin op korte termijn en meer ontwikkeling op lange termijn, lijken we altijd voor het eerste te willen kiezen.”

,,In een tijd waarin de publieke opinie kiest voor een minder militaire en minder eenzijdige aanpak van de buitenlandse politiek, leidt dit budget ons duidelijk in de verkeerde richting”, besluit Miriam Pemberton, analist aan het Instituut voor Politieke Studies.

Zelfs de Wereldbank blijft niet onberoerd door het voorgestelde defensiebudget en vond het nodig om – subtiel – te reageren. Zo liet grote baas Paul Wolfowitz weten dat 623 miljard dollar ongeveer tien miljard dollar meer is dan het bruto binnenlandse product van alle 47 Afrikaanse landen in Sub-Sahara Afrika samen. Wolfowitz, die tot 2005 nummer twee was van het Pentagon, moet groen zien van jaloezie. De Wereldbank kan momenteel “slechts” 23 miljard dollar aan leningen per jaar toestaan, een peulschil vergeleken bij de middelen van het Pentagon.

Bron: IPS News

1 Reactie


Er is al veel over de US gedacht en gezegd, maar misschien nog het volgende: Zolang de US een vooraanstaande rol in de wereld wil spelen, zolang zal het defensiebudget omhoog gaan en zal ongetwijfeld het volgende budget hoger zijn dan deze. Het wordt tijd dat internationale organisaties en bevriende landen er bij de US op hameren dat de wereld er niks mee opschiet met dat soldaatje spelen en veroveraartje zijn. Al dat geld zou een beter doel krijgen om de armoe de wereld wat uit te helpen en vrediger te leven . . . . .

zei: poul van bremen op 08/02/2007 om: 21:17u


Powered by Greymatter