Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/06/2007: "Stook niet voor de buitenlucht"

Onder het motto 'Ik stook niet voor de buitenlucht' zijn de Woonbond en Stichting Natuur en Milieu vandaag een campagne gestart tegen slecht ge´soleerde huurwoningen.
janus (95k image)
Houtkachel Janus

Huurders worden opgeroepen om te testen of hun gasrekening te hoog is.
Klik op meer.

Veel huurwoningen zijn namelijk slecht ge´soleerd. Stichting Natuur en Milieu en de Nederlandse Woonbond zijn van plan landelijk te registreren voor welke woningen dit het geval is. In april bieden de organisaties de resultaten samen met de lokale huurdersorganisaties aan aan de woningcorporaties en de politiek.

Uit zeven van de tien Nederlandse huizen lekt de warmte met tientallen euro's tegelijk weg. Ruim 40 procent van de huurhuizen heeft bijvoorbeeld nog steeds geen spouwmuurisolatie. Hoewel er al jarenlang over wordt gesproken, heeft bijna een miljoen huishoudens met een huurwoning een onnodig hoge energierekening.

Isolatie leidt voor bewoners tot lagere kosten en verhoogt het wooncomfort. Klachten over kou, vocht, tocht en lawaai worden duidelijk minder. Een betere isolatie van woningen is ook van groot belang bij het tegengaan van de klimaatverandering. In niet ge´soleerde huizen wordt onnodig veel gas verstookt.

Dit zorgt voor meer CO2-uitstoot dan nodig. Als de Nederlandse woningvoorraad goed ge´soleerd wordt,
gaat het gasverbruik van alle huishoudens bij elkaar met 35 procent omlaag. Dat komt overeen met ruim de helft van de binnenlandse Kyotodoelstelling. Het is de taak van woningcorporaties om te zorgen voor goede isolatie of voor bijvoorbeeld een zuinige HR-ketel. Helaas doen ze dat te weinig. Isoleren zou te duur zijn, zeker als een woning op de nominatie staat om te worden gesloopt. Isoleren hoeft echter niet duur te zijn en verdient zich bijna altijd snel terug. Zo is gevelisolatie al rendabel in 5 jaar.

Natuur en Milieu en de Woonbond gaan namens de huurders actie ondernemen voor betere woningisolatie en zuinigere verwarming. Huurders kunnen met een eenvoudige test op www.natuurenmilieu.nl of op www.woonbond.nl zien of zij 'voor de buitenlucht stoken'. Ze kunnen uitrekenen of hun gasrekening bijzonder hoog is.

Met de resultaten van de test hopen de organisaties de corporaties te stimuleren om meer
energiebesparende maatregelen te nemen.

1 Reactie


Alleen maar even een kleine opmerking: De Noren zeggen dat de Nederlanders stoken voor de kraaien en met die 'kraaien' bedoelen ze de buitenlucht. Een uitdrukking die het overnemen de moeite waard maakt?

zei: Poul van Bremen op 15/02/2007 om: 12:45u


Powered by Greymatter