Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/05/2007: "Nieuw door jongeren Kopenhagen gekraakt pand door politie ontruimd"

Jongeren uit de kring van het met ontruiming bedreigde jongerencentrum Ungdomshuset hebben afgelopen zaterdag (3 februari) opnieuw een nieuw pand gekraakt dat evenwel meteen door de politie werd ontruimd.
Kopenhagen640x426-_MG_5288 (24k image)
Het 'Initiatief voor meer Ungdomshuse' bezette dit maal een gebouw in het noordwesten van Kopenhagen (Grøndalsvængealle 13) dat eigendom is van de gemeente.
Klik op meer.

Perswoordvoerster Anna Sørensen zei over de actie: " Wij zullen hier blijven en het pand schoon en gezellig te maken zodat we het als jongerencentrum kunnen gebruiken. Dit is echter geen alternatief voor het met ontruiming bedreigde jongerencentrum aan de Jagtvej 69. Dit is evenmin een bevlieging. Dit is ons tweede nieuwe jongerencentrum en wij zijn hier gekomen om te blijven. We zullen het pand niet vrijwillig verlaten maar we zullen het ook niet gewelddadig verdedigen."

Bij de actie waren zo'n 300 jongeren betrokken. De Piratenradio in het Ungdomshuset riep de mensen op naar het pand te komen en aan de bezetting deel te nemen. Het gebouw staat ongeveer sinds een half jaar leeg.

Voordat de politie het pand op zaterdagavond ontruimde, eiste het 'Initiatief' dat zij niet zou ingrijpen voordat het stadsbestuur zich over de situatie zou uitspreken. Daarbij stelde de groep dat het niet fair was dat de politie in een politieke zaak steeds de 'rotzooi' mag opruimen.

Nadat de politie het gebied rond het pand hermetisch had afgezet, wer het gebouw ontruimd. De opgeworpen barrikades werden daarbij snel geslecht. Een gereedstaande arrestantenbus werd door activisten met bloemen bekogeld. Afgevoerde arrestanten lieten in de bus waarmee ze werden vervoerd kaarsen branden en toonden een spandoek met de tekst 'De strijd gaat voort'. Zo'n 80 mensen werden gearresteerd. Zij werden na registratie vrijgelaten en kregen een aanklacht wegens huisvredebreuk aan de broek.

Een eerder pand dat door de groep werd gekraakt, is wel nog steeds bezet.


Powered by Greymatter