Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

02/01/2007: "Politie New Orleans eindigt bezetting van panden in St. Bernard"

Een zwaar bewapende arrestatieteam heeft vannacht een einde gemaakt aan de twee weken durende bezetting van panden die deel uitmaken van het sociale woningbouwproject St. Bernard in New Orleans.
st._bernard_building (16k image)
Een van de bezette gebouwen in St. Bernard
De bezetting was een protestactie tegen de sloopplannen van het project en werd uitgevoerd met steun van anarchisten die actief zijn in Common Ground.
Klik op meer.

Het arrestatieteam dat afgelopen nacht om 2.30 uur de overval op de panden uitvoerde, bleek te zijn uitgerust met zware automatische wapens. De twee mensen die ter plekke waren, werden gearresteerd en vanmiddag rond 13.30 uur op last van rechter Hunter weer vrijgelaten. Juridisch geschoolde toezichthouders werden tijdens de ontruiming geweerd. Dat gold ook voor toegesnelde sympathisanten die een wapen op hen gericht kregen.

Activisten in New Orleans wijze er op dat niet alleen de sociale woningbouw in de wijk St. Bernard onder de slopershamer dreigt te vallen. In de hele stad dreigen de huizen van duizenden mensen te worden gesloopt. "Het is een schande dat de Housing Authority of New Orleans [HANO], de officiële huisvestingsorganisatie, meer geïnteresseerd is in het aanpakken van mensen die trachten betaalbare huisvesting te behouden dan in het voorzien van betaalbare huizen", zei Jamie "Bork" Laughner, één van de gearresteerde bezetters.

Zij is namens de anarchistische groep rond de website Infoshop al sinds het toeslaan van de orkaan Katrina actief in New Orleans en maakt thans deel uit van Mayday NOLA, een organisatie die zich sterk maakt voor sociale huisvesting in de zwaar getroffen stad.

Leden van Mayday NOLA waren op verzoek van voormalige bewoners van het complex in St. Bernard betrokken bij de kraakactie van de panden. De bezetting had als oogmerk sloop te voorkomen en de bewoners bij te staan om in hun huizen terug te kunnen keren. Met die huizen is namelijk niets mis, maar het stadsbestuur en HANO steunen projectontwikkelaars die plannen ontwikkelen voor het bouwen van luxe en dure huizen.

Het nieuwsprogramma Democracy Now! besteede vrijwel meteen aandacht aan de ontruiming. In de TV-uitzending komt ook Jamie "Bork" Laughner aan het woord: zie hier.


Powered by Greymatter