Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/31/2007: "Vijf minuten het licht uit op 1 februari?"

Zelden een mailtje zo vaak ontvangen: de oproep om op 1 februari van 19.55 tot 20.00 uur alle licht uit te doen als actie tegen klimaatverandering. Het gaat er niet alleen om die dag gedurende vijf minuten energie te besparen, maar om de aandacht van de burgers, de media en de politieke besluitvormers te vestigen op de energieverspilling en op de noodzaak om dringend iets te ondernemen: Gun de planeet 5 minuten rust!
Lampie (5k image)
Welnu dat lijkt prima te gaan lukken. Inmiddels dreigt de stroom uit te vallen als gevolg van de respons die de actie oproept.

Klik op meer.

Deze grootste mobilisatie is afkomstig van de Franse milieuclup L'Alliance pour la Planète. Dat 1 februari 2007 is uitverkoren is het gevolg van het verschijnen van het nieuwe rapport van de Verenigde Naties over de klimatologische veranderingen uitkomt.

Wij kunnen dus onmogelijk deze kans laten voorbijgaan en moeten bijgevolg de schijnwerpers richten op de dringende aard van 's werelds klimatologische situatie. Als we allen deelnemen zal deze actie werkelijk een politieke invloed hebben, zo wordt in het mailtje gesteld.

Gaat ons elektriciteitsnet het houden als miljoenen mensen tegelijkertijd de lichtknopjes in hun huiskamers uitschakelen? Tennet, de beheerder van het landelijke elektriciteitsnet, waarschuwde woensdag dat de stroom kan uitvallen als veel mensen op precies hetzelfde moment het licht uitdoen.

Minister Pieter Winsemius van VROM zegde dinsdag toe dat zijn ministerie de lichten donderdagavond wel zal uitdoen. GroenLinks vroeg daarop of de rijksoverheid in Nederland het goede voorbeeld wilde geven en alle rijksgebouwen, zoals het Tweede Kamergebouw, in het donker wilde laten zetten. Woensdag werd duidelijk dat de andere ministeries niet meedoen aan de actie. De NS heeft aangekondigd de verwarming in alle treinen uit te zetten op het genoemde tijdstip en in de Eiffeltoren in Parijs gaan alle lichtjes uit.

In mijn jonge jaren viel de stroom nog wel eens met zekere regelmaat uit. Mijn ouders hadden in dat geval altijd zaklampen en petroleumlantaarns bij de hand. Dat gaf altijd een spannend sfeertje want je wist nooit hoe lang het zou duren. Ben benieuwd of het kaarslicht ons morgenavond ook dichter bij elkaar zal brengen.

3 Reacties


Mij heugt het nog dat je bij de sigarenboer bijvoorbeeld muntjes moest halen voor het licht - dat was voordat het Gemeente Energiebedrijf tot een concurrentievaardige gigant gefuseerd moest worden (we kijken naar die murtsjer, hoorde ik Kroes zeggen - nooit meer NOSjournaal), en voordat je een verplichte hoeveelheid energie en water moest gebruiken om niet in de gaten te lopen bij Big Brother. En als je te laat was om een muntje te halen? Pech...
Morgen vijf minuten om je heen kijken of "ze" er zich aan houden, net zoiets als 4 mei...

zei: Prul op 31/01/2007 om: 22:13u

Hah, dat is nog eens een goede reden om mee te doen. Eerst leek het de ultieme nepactie, nog minder dan een kaars voor je raam zetten. Goedkoper en makkelijker was 'protest' nooit geweest. Maar nu we de kans lopen om daarmee het hele net lam te leggen wordt het wat anders. Heeft de Vrije de ouwe handzwengelstencilmachine al van zolder gehaald?

zei: kees op 01/02/2007 om: 09:51u

Mierda - mijn oude handzwengelstencilmachine is naar Zuid-Amerika verhuisd. Maar daar valt het licht zelfs zonder dit soort acties regelmatig uit...

zei: Prul op 01/02/2007 om: 12:51u


Powered by Greymatter