Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/29/2007: "Omdat mijn wieg daar stond"

De Nederlandse medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Irak en Afghanistan krijgt een extra staartje. De Nederlander van Iraakse afkomst Wesam al-D. is zaterdag 27 januari zonder plichtplegingen uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij beschuldigd wordt van terrorisme. Hij zou het leven van Amerikaanse militairen in zijn geboortestad Falloedja in gevaar hebben gebracht. De vraag blijft: wat doen die VS-militairen daar, waarom zijn ze daar?

wittevlag (16k image)

Antwoord bijvoorbeeld: een jongen doodschieten die met een witte doek zwaaide ten teken van overgave - Falloedja, 2004

Klik op meer

Het ANP-bericht over Wesam Al-D., in de bekende Vierderijkstaal ("terrorismeverdachte"):

De Nederlandse terrorismeverdachte Wesam al-D. heeft maandag voor een federale rechtbank in de Verenigde Staten verklaard niet schuldig te zijn aan een poging tot het plegen van terreurdaden in Irak. Nederland droeg Al-D. zaterdag over aan de Amerikaanse autoriteiten, die hem verdenken van betrokkenheid bij een aanslag op Amerikaanse militairen in Irak in 2003.

De Nederlander was voor een bruiloft naar Fallujah gereisd, waar hij naar eigen zeggen door Iraakse strijders is ontvoerd en gedwongen om filmopnamen te maken van explosieven die werden ingegraven op een openbare weg. Die zouden tot ontploffing worden gebracht als een Amerikaanse patrouille passeerde.

Al-D. is aangeklaagd omdat hij vanuit Nederland naar Irak zou zijn gereisd met een groepering die zich ‘Strijders van Fallujah’ noemde, met het plan een bomaanslag op Amerikanen te plegen. De in Irak geboren Nederlander kan als hij schuldig wordt bevonden tot levenslange gevangenisstraf worden veroordeeld.

- Het is niet de eerste Nederlander die aan de VS wordt uitgeleverd op zeer aanvechtbare gronden (al was het maar omdat je Nederlanderschap je daartegen hoort te beveiligen). Het is wel de eerste keer dat de Nederlandse overheid iemand die ervan beschuldigd wordt verzet te hebben gepleegd tegen de bezetters van zijn geboortestad overlevert ter marteling en levenslange isolatiecel.
Balkenende en de zijnen: zeer fout na de oorlog - of in de huidige.


Powered by Greymatter