Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/27/2007: "Acties tegen Wereld Economisch Forum (WEF) in Zwitserland"

Tussen de duizend en tweeduizend mensen hebben zaterdagmiddag 27 januari in het winterse Basel gedemonstreerd tegen het Wereld Economisch Forum (WEF) dat van 24 tot en met 28 januari in het land wordt gehouden.
WEFDavos07 (25k image)
Protestactie in Davos tegen de Mexicaanse persident
Ook in Davos zelf waar het WEF plaatsvindt, werd gedemonstreerd. Daar namen zo’n 150 mensen deel aan een protesttocht waarbij net als in Basel kou en sneeuw werden getrotseerd.
Klik op meer.

De demonstratie in Basel georganiseerd door het uit radicale groepen bestaande Anti-WEF Verbond verliep overwegend vreedzaam. Volgens de politie die zich terughoudend opstelde, gedroeg een vijftigtal demonstranten zich ‘agressief’. Twee agenten raakten gewond nadat ze door projectielen waren geraakt. Een bank werd met leuzen beklad en incidenteel werd er met verfbommen en vuurwerk gegooid.
Foto's vind je hier.

De demonstratie in Davos verliep eveneens vreedzaam. De tocht waarvoor de Groene Partij toestemming had verkregen, voerde langs het afgegrendelde congrescentrum waar het WEF wordt gehouden. De demonstratie die uiteindelijk rond 14.00 uur van start ging, werd aanvankelijk gehinderd door politielinies die de doorgang blokkeerden. De in grote getale aanwezige politie stond waterwerpers ter beschikking die door Duitsland waren uitgeleend.
WEFDavosBild573 (21k image)

Ook radicalere groepen manifesteerden zich in het Zwitserse dorp. Met grote spandoeken en straattheater werd de opheffing van het WEF en de oorlog in Irak geëist. Er was tevens een informatiestand ingericht waar ook koffie verkrijgbaar was. De actie ging gepaard met punkmuziek en gebeier van klokken!

Bij een straattheateractie voor het congrescentrum werden drie als zakenlieden verklede activisten opgepakt. Bij politiecontrole lekte uit de koffer van een zakenman namelijk bloed in de sneeuw. Het drietal werd geboeid afgevoerd en na een uur te hebben vastgezeten weer op vrije voeten gesteld.

Foto's uit Davos vind je hier, hier en hier.

Enkele tientallen activisten lieten voorafgaand aan de demonstratie om omstreeks 12.00 uur hun solidariteit blijken met de onderdrukte bevolking van Oaxaca en protesteerden tegen de aanwezigheid van de Mexicaanse president op het WEF.


Powered by Greymatter