Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/26/2007: "Tweede Sea Shepherd schip vernoemd naar Robert Hunter"

Het tweede Sea Shepherd schip dat deze winter ten strijde trekt tegen de Japanse walvisvaders in de Antarctische wateren is vernoemd naar de vorig jaar overleden Canadees Robert Hunter, mede-oprichter van Greenpeace.
SeaSheperd20060628balnavada1 (22k image)
Zijn dood voorkwam helaas de komst van kapitein Paul Watson, de andere oprichter van Greenpeace naar de Pinksterlanddagen. Watson bewerkt inmiddels de Australische publieke opinie om Japan aan te klagen.
Klik op meer.

Watson’s organisatie Sea Shepherd is de campagne tegen de Japanse walvisjacht dit jaar onder de naam Operatie Leviathan gestart. Japan wenst dit jaar zo’n 1000 grote walvissen over de kling jagen. Om de strijd hiertegen effectiever te voeren dan vorig jaar (Sea Shepherd kwam toen voor de eerste maal in actie) is dus een tweede schip aangeschaft, maar ook een helikopter om de vlootbewegingen van de Japanners beter te kunnen volgen.

De Japanners hebben op hun beurt het vlaggeschip van Sea Shepherd, de Farley Mowat, een piratenschip genoemd omdat het onder geen enkele vlag vaart. De president van de Japanse walvisvaarderorganisatie Keiichi Nakajima heeft naar aanleiding hiervan gesteld dat zo’n schip geďnspecteerd mag worden en in het geval van piraterij zelfs de bemanning kan worden gearresteerd. Omwille van de veiligheid van de Japanse walvisvaarders riep hij de Japanse autoriteiten op de schepen van Sea Shepherd te enteren en de bemanning voor piraterij te arresteren.

Paul Watson reageerde als gewoonlijk onverschrokken op dit dreigement: “Het verbaast me dat deze buiten de wet opererende walvisjagers die de met uitsterven bedreigde walvissen afslachten het gore lef hebben om ons piraten te noemen en ons te beschuldigen van geweld terwijl we nimmer iemand hebben verwond, terwijl zij elk jaar duizenden liters bloed in de Zuidelijke Oceanen verspillen. Mensen moeten wel blind zijn en bewust onwetend om niet in te zien dat de japanners hiermee hun illegale slachtingen van de walvissen willen rechtvaardigen.”

Dat de Sea Shepherd nergens is geregistreerd is te danken aan … Japan dat landen die dit wel toestaan eenvoudigweg onder druk zet!

Ondertussen schrijft Watson ingezonden stukken in de Australische media om het land te bewegen stappen tegen Japan te ondernemen. Zo wijst hij er andermaal op dat Japan actief is in het Australische gedeelte van het Antarctische gebied en het land dus daar de Australische wetgeving overtreed met de walvisjacht.

Ook wees hij de Australische minister van Milieu terecht die zich bezorgd had getoond over de zeer krachtige waterkannonnen die de Japanse schepen aan boord hebben en waarmee op de activisten wordt gespoten. De minister zou zich beter om de walvissen bekommeren en niet om de activisten die vrijwillig de strijd aangaan en weten waar ze aan beginnen.

Saillant detail hierbij is dat Watson hiermee de Greenpeace-activisten op de korrel neemt die eveneens actief zijn tegen de Japanners en zich omwille van mediagenieke plaatjes zouden laten wegspuiten.


Powered by Greymatter