Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/25/2007: "Partij Voor Gematigde Vooruitgang"

In de Wiener Zeitung heeft de Oostenrijkse journalist Walter Klier het verhaal opgerakeld van de politieke partij die de vermaarde schrijver Jaroslav Hasek ('De Brave Soldaat Schwejk') ooit heeft opgericht: de "Partij voor Gematigde Vooruitgang Binnen het Kader van de Wet".
hasek1 (13k image)
Jaroslav Hasek (1883-1923)
Hasek (biografie: ) die in 1904 deelnemer geworden was van de Tsjechische anarchistische beweging, richtte de Partij in 1911 samen met vrienden op in een herberg met de klinkende naam 'De Koeienstal'.
Klik op meer.

Kort daarvoor was hij redacteur geworden van het tijdschrift 'De Dierenwereld', dat hij mede bekendheid gaf door er uit verveling artikels in te schrijven over door hemzelf verzonnen diersoorten.

Na de oprichting van de partij werden vele partijbijeenkomsten gehouden, waarop Hasek - immer tot in de puntjes gekleed en gekapt - en anderen lange geïmproviseerde toespraken hielden 'volgens de regelen der kunst'. De andere partijen kregen er dan van langs, het dan opkomende nationalisme wordt te kakken gezet, andere kandidaten werden beschimpt en het uitvoerige partijprogramma toegelicht.

In het programma werd onder andere gepleit voor wederinvoering van de slavernij ("want toen hoefde de ordentelijke man niet te werken. De invoering van de slavernij dient echter te geschieden onder de humane voorwaarde dat slaven niet meer aan de zeealen te eten gegooid worden".) Verder werd geëist dat politie-honden gepromoveerd zouden worden tot "de VIIe rangklasse" en dat hun weduwen en wezen een pensioen zouden krijgen dat vergelijkbaar was met dat van agenten. Hetzelfde zou eigenlijk moeten gelden voor politie-paarden, waarvan belediging even streng bestraft zou moeten worden als belediging van agenten. Verder voorzag het partijprogram in wederinvoering van de inquisitie en opvoedingsgestichten voor krankzinnige parlementsleden. Onder paragraaf 7 valt het voorstel te vinden tot 'gedwongen invoering van alcoholisme'.

Het resultaat bij de landelijke verkiezingen van 1911 mocht er dan ook zijn. Hasek kreeg in zijn kiesdistrict Königliche Weinberge 36 van 2534 uitgebrachte stemmen. Uitgever en vriend Karel Locak vroeg Hasek om het verhaal over de partij op schrift te stellen, hetgeen ook geschiedde. Uit angst voor vervolging wegens smaad, bleef het manuscript echter tot 1963 op de plank liggen. Tot die tijd waren slechts kleine fragmenten van het boek verschenen. Toen het boek voor het eerst uitkwam, was Hasek zelf al veertig jaar dood. Hij stierf in 1923, 'mede doordat hij niet heeft afgewacht tot paragraaf 7 wettelijk ingesteld werd'.

Het boek werd in 1971 het Duits vertaald en in 2005 opnieuw uitgegeven ("Geschichte der Partei des gemäßigten Fortschritts im Rahmen der Gesetze" (Parthas Verlag) voorzien van een inleiding van Gustav Just.

Volgens de journalist van de Wiener Zeitung heeft het boek nog niets aan geldigheid verloren en is het politieke spektakel nu minstens zo erg als toen. "Een van de kenmerken van het politieke leven is het onderscheid tussen 'zijn en schijn', tussen de grote woorden en de taaie werkelijkheid, hetgeen Hasek onnavolgbaar zichtbaar maakt". Als voorbeeld van Haseks' tijdeloze geldigheid' wordt een stukje geciteerd uit de 'redevoering over de tegenkandidaten':

"Leider trifft jedoch auch das Wort‚ 'Gauner' nicht vollkommen die private und öffentliche Aktivität meiner Herren Gegenkandidaten, und so werde ich mich bemühen, ihren Charakter besser zu erfassen, ohne sie mit dem Wort ‚Schurke' beleidigen zu wollen. Wer diese Herren freilich kennt, der weiß positiv, dass die Wörter‚ Gauner' und ‚Schurke' allzu maßvoll sind, und absolut nicht ausreichen, um ihren Charakter treffend zu kennzeichnen ." ("Helaas dekt ook het woord 'oplichter' niet volkomen de private en publieke activiteiten van de heren tegenkandidaten en derhalve zal ik pogen om hun karakter beter te vangen zonder ze met het woord 'schurk' te willen beledigen. Wie deze heren een beetje kent, die weet wel dat de woorden 'oplichter' en 'schurk' te bescheiden zijn om hun karakter treffend te schetsen.")

Bron: BlogChronik der Kommunikationsguerrilla

Bijdrage van Kees Stad


Powered by Greymatter