Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/23/2007: "Griekse autoriteiten beraden zich over aanhoudend geweld van anarchisten"

Griekse ordehandhavers zijn op maandag 22 januari bijeengekomen naar aanleiding van het aanhoudend geweld van anarchistische zijde in de twee grootste steden van het land namelijk Athene en Thessaloniki.
Griekenland002 (20k image)
Affiche voor de vrijlating van de hongerstakende anarchisten
Bijna dagelijks voert de beweging acties uit met brandbommen, veelal ten gunste van de vrijlating van twee anarchisten die al geruime tijd in hongerstaking zijn.
Klik op meer.

De landelijke politiechef had een ontmoeting met het hoofd van het Hooggerechtshof nadat een openbaar aanklager afgelopen vrijdag een onderzoek startte naar het aanhoudend geweld en waarom de politie er niet in slaagt arrestaties te verrichten. De ontmoeting volgde op verschillende aanvallen in Thessaloniki waar in de vroege maandagmorgen brandbommen naar een bank en buiten een universiteitsgebouw werden gegooid. Daarbij raakte niemand gewond.

Hoewel de brandbommen zelden gewonden veroorzaken, zouden de nachtelijke hit-and-run acties tegen banken, overheidsgebouwen en andere doelen tot groeiende zorg leiden over de terugkeer van binnenlands terrorisme.

Politiechef Anastasios Dimoshakis, die een ontmoeting had met het hoofd van het Hooggerechtshof en de hoogste openbaar aanklager van het land ontkende dat de politie bezig is de zaak hardhandig op de spits te drijven.

"De Griekse politie is niet uit op een vendetta met de bevolking... de politie maakt geen deel uit van het probleem, ze zijn een onderdeel van de oplossing", zei hij. Hij voegde daaraan toe dat het afgelopen jaar 140 anarchisten waren gearresteerd en 650 werden ingesloten in Athene en Thessaloniki na gewelddadige incidenten.

Als gevolg van aanhoudende demonstraties en geweld heeft de conservatieve regering al twee maal de hervorming van de universiteiten uitgesteld die private universiteiten mogelijk moet maken, een ontwikkeling die ook door de grootste socialistische oppositiepartij gesteund wordt.

Het beeld van gemaskerde jongeren die door de straten paraderen is echter geen ongewoon beeld in Griekenland aangezien dit reeds 20 jaar het geval is, zo merkt de reguliere pers droogjes op. Volgens Thanos Veremis, hoofd van de nationale raad voor opvoeding en onderwijs, meent dat deze individuen de anti-regeringsprotesten uitbuiten door problemen te veroorzaken. "Het is een voorspelbare reactie van een minderheid die liever geen veranderingen wenst", zei hij in een interview.

De anarchisten zouden niets van doen hebben met de universiteit maar dramatiseren de hele affaire met hun deelname aan de demonstraties ten koste van winkeliers en de politie, meent deze deskundige.

Regeringswoordvoerder Evangelos Antonaros zei maandag dat het geweld van de anarchisten kan rekenen op vastberaden oppositie van de Griekse politiek. "Er is geen twijfel dat de parlementaire partijen dit geweld veroordelen aangezien deze niet sporen met de werking van onze democratie."


Powered by Greymatter