Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/23/2007: "Bewoners kraken buurtcentrum in New Orleans"

De bezetting van het vorige week gekraakte buurtcentrum van het grootste sociale woningbouwcomplex in de wijk St. Bernard in New Orleans is de tweede week ingegaan.
the_crowd_marches_into_st._bernard (19k image)
Actievoerders trekken het complex binnen
Het gebouw werd gekraakt op Martin Luther King Jr. Day (15 januari) toen honderden voormalige bewoners door de omheining van het complex heenbraken.
Klik op meer.

Het complex, St. Bernard Housing Development geheten, werd na orkaan Katrina door het stadsbestuur en de HANO (de officiële huisvestingsinstantie Housing Authority of New Orleans) gesloten. Voormalige bewoners van het wooncomplex moesten veel moeite doen om toegang tot hun huizen te krijgen.

De stad en HANO hebben plannen om het hele complex in maart te slopen om er vervolgens duurdere woningen te bouwen. De huizen zouden te zeer beschadigd zijn en er zou besmettingsgevaar dreigen. Voor de laagste inkomensgroepen blijven dan 1000 woningen beschikbaar terwijl dat er nu 5000 zijn. Nog altijd is de situatie in New Orleans zo dat door gebrek aan woonruimte en de sterk gestegen huren vele voormalige bewoners van de stad niet terug kunnen keren.

Verschillende deskundigen als John Fernandez, een professor in de architectuur at MIT, en ingenieur Dr. Marty Rowland stelden echter met eigen ogen vast dat de schade niet van dien aard is dat sloop gerechtvaardigd is. Integendeel de woningen zijn wel degelijk bewoonbaar als de bedradingen opnieuw aangelegd worden en voorzieningen in de woningen worden hersteld.

Professor John R. Logan van de Brown Universiteit berekende dat 80% van de voormailge zwarte bevolking van New Orleans definitief uit de stad zal verdwijnen indien de getroffen buurten niet worden heropgebouwd worden en overheidssteun voor de armen uitblijft om terug te kunnen keren.

In kringen van Mayday NOLA, de groep die de kraakactie op verzoek van voormalige bewoners uitvoerde, is men er van overtuigd dat de machthebbers echter geen trek hebben in de terugkeer van de arme zwarte bevolking.

Vrijwilligers van Common Ground hielpen de bewoners mee de rotzooi in de huizen op te ruimen. Beelden daarvan vind je hier en hier.

Een goed interview met een van de bezetters vind je hier. Recente beelden rond de bezetting vind je hier.

Tot dusver laat HANO de terug gekeerde bewoners hun gang gaan zolang het gaat om daadwerkeljike voormalige huurders van het complex: 27 van hen zijn thans betrokken bij het weer bewoonbaar maken van hun woningen.

1 Reactie


testje

zei: Bolus op 02/02/2007 om: 22:58u


Powered by Greymatter