Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/22/2007: "Fuck You tegen politie zeggen is geen belediging"

De politierechter in Lelystad heeft vandaag bepaald dat het uitschelden van de politie met de term 'Fuck you' niet beledigend is voor een ambtenaar in functie.
IAmWithStupid (16k image)
De 30-jarige S.J. uit Almere die dit vorig jaar op 6 november tegen de politie zei, werd vrijgesproken.
Klik op meer.


De politierechter in Lelystad vond het gebruikte scheldwoord weliswaar „niet erg aardig”, maar hij vond in tegenstelling tot de politie Flevoland de term „Fuck you” geen belediging. De officier van justitie overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Zij had tegen de verdachte een boete van 300 euro geëist.

Belediging van een ambtenaar in functie, strafbaar gesteld in artikel 267, werd halverwege de jaren negentig slechts een handvol keren per jaar vervolgd. De laatste jaren zijn er honderden zaken. (Van 8 zaken in 1995 tot 335 zaken in 2003). Belediging wordt steeds minder getolereerd door politie en justitie.

Politie en Justitie pikken het niet langer dat agenten voortdurend voor van alles en nog wat worden uitgemaakt. Justitie maakte vorig jaar bekend beledigende uitlatingen van mensen in de hoofdstad zwaarder te gaan bestraffen. Zo werd een man die agenten in Amsterdam voor 'vuile kankerhonden' had uitgemaakt tot een maand celstraf veroordeeld. Ook vergeleek de man de moeders van de agenten met apen.

Opmerkelijk was dat de officier van Justitie in dit geval slechts zeven dagen celstraf geëist had, maar dat de rechter dit opkrikte naar 28. Het uitschelden van ambtenaren in functie was sinds mensenheugenis de normaalste zaak van de wereld in Amsterdam, maar de korpsleiding van de politie meende vorig jaar plotseling dat "de politieman of -vrouw geen vogelvrije pispaal is".

In het Algemeen Politieblad waarschuwde de Nijmeegse hoogleraar strafrecht Ybo Buruma enkele jaren geleden ervoor dat de politie, gedreven door prestatieafspraken, zich steeds meer met ‘flutzaken’ gaat bezighouden. Hij geeft daarbij het voorbeeld van belediging van een agent.

1 Reactie


"Ook vergeleek de man de moeders van de agenten met apen."

De vergelijking viel uiteraard uit ten gunste van de apen. razz

zei: Prul op 23/01/2007 om: 12:28u


Powered by Greymatter