Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/17/2007: "Nieuw jongerencentrum gekraakt in Kopenhagen"

Afgelopen zaterdag is in Kopenhagen een grote demonstratie die zich uitsprak voor meer jongerencentra uitgemond in een kraakactie van een nieuw groot pand in het noordwesten van de Deense hoofdstad.
640x426-_MG_2720 (24k image)
Het nieuwe pand
In dit industriepand gelegen aan de Dortheavej 63 en op een half uur loopafstand van het met ontruiming bedreigde Ungdomhuset, zal een nieuw jongerencentrum herrijzen.
Klik op meer.

De politie trachtte de geweldloze demonstratie met traangas en wapenstok op afstand te houden, maar honderden mensen die op de actie afkwamen, hielpen de krakers van het immense pand door de politie eenvoudigweg in aantal te overklassen.

's Avonds werd meteen een groot inwijdingsfeest in het pand georganiseerd en werd het feit gevierd dat de stad nu beschikt over twee autonome centra. De kraakactie bracht zondermeer nieuw ´┐Żlan in de strijd voor het behoud van Ungdomshuset.

In een persverklaring lieten de bezetters weten het pand op te zullen gaan knappen en het geschikt te maken voor diverse activiteiten. Ook lieten ze weten niet van plan te zijn het gebouw met geweld te verdedigen.

De kraakactie werd op basis van tien argumenten verdedigd:

1. Meer ruimte!
We hebben meer ruimte nodig om ongehinderd ons gang te kunnen gaan, waar we niet gehinderd worden door geldgebrek, door klachten, door rood politielint, invallen en politieke vervolging en omdat ons project niet wordt gesteund door de gevestigde orde.

2. E´┐Żn jongerencentrum is niet voldoende
De jongeren van Kopenhagen hebben behoefte aan meer zelfbestuurde jongerencentra.

3. Het is onze jongerencultuur en die van de gemeentelijke autoriteiten
Het gemeentebestuur moet van onze culturele activiteiten afblijven. Hun aanbod boeit ons niet, ze zijn georganiseerd, gecontrolkeerd en worden van bovenaf stop gezet zonder zich af te vragen wat de jongeren zelf willen. het moet duidelijk zijn dat jongeren zelf het beste weten wat goed voor hen is.

4. We hebben genoeg van hun balzalen
We hebben genoeg van de reguliere balzalen en jongerenclubs in de stad met hun regels en we zijn de commerci´┐Żle discotheken zat. Die rieken naar winst en hebzucht, en ze discrimineren. Wij willen gemoedelijkheid, eerlijkheid en een leven waar we zelf invloed op hebben. En we hebben genoeg van evenementen die sluiten op het moment dat het feest haar hoogtepunt bereikt omdat niemand vrijwillig werkt voor een baas. We willen ons niet druk maken om entreekaartjes en winst. Onze cultuur draait niet om geld, macht en controle.

5. Zelfbestuur en gebruikers aan de macht!
Het jongerencentrum is een van de voorbeelden van hoe mensen gezamenlijk dingen kunnen beslissen.
Als we besluiten moeten nemen, dan gaan we er voor zitten en praten totdat we het met elkaar eens zijn. We zijn het er over eens dat we niemand over ons laten beslissen. Waarom moeten jongerenwerkers beslissen of er graffitti op de muren mag en het sluitingsuur om 23.00 uur is? Wij willen jongerencentra zonder jongerenwerkers, wij beslissen zelf.

6. Cultuur is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en geen koopwaar!
Waarom spendeert de staat waanzinnige bedragen aan schouwburgen waar slechts een minderheid vertoeft en waarom spendeert de staat waanzinnige bedragen om een jongerencentrum te onderdrukken. Weliswaar ook voor een minderheid bestemd maar tenminste wel financieel onafhankelijk opererend. Culturele verscheidenheid, steun en bescherming van een culturele erfenis en subculturen betreffen niet slechts enkele smaken terwijl andere smaken zoals die in de jongerencultuur leven onderdrukt worden door budgetten te korten of traangas in te zetten. Wij kopen onze cultuur niet in en het is evenmin te koop!

7. Ongeremde uitspattingen van creatieve energie
We willen ruimtes met veel verf, ventilatie wanneer we aan het spuiten zijn en open gedurende de gehele dag. We willen oefenruimtes waar we de muziek kunnen maken die wij wensen en zo hard als wij verkiezen en wel op elk moment van de dag. We willen fietswerkplaatsen waar we met gereedschap aan de slag kunnen die voor iedereen ter beschikking staat. We willen van de politie alle fietswrakken die ze van de straat stelen, zodat we ze kunnen repareren en een tweede leven kunnen geven in plaats van dat de politie ze op veilingen verkoopt. We willen fotografiewerkplaatsen met donkere kamers, digitale apparatuur en printfaciliteiten. We willen kleine filmhuizen in Kopenhagen waar je gratis films kunt kijken. We willen meer ruimte voor graffitti, kopieermachines en drukfaciliteiten, concertruimtes voor bands die geen gelegenheid voor optredens hebben. We hebben geen jongerenwerkers nodig. In ruil hiervoor betaald de gemeente de lopende uitgaven.

8. Je kan geen woning bezitten die je niet gebruikt!
Wij denken dat als een huis niet wordt gebruikt en niemand plannen heeft om het te gebruiken dat niemand zo'n huis dan bezit. Er zijn veel lege gebouwen in Kopenhagen, terwijl er ook veel behoefte is aan allerlei ruimtes als oefenruimtes, fietsenwerkplaatsen, studios, infowinkels, kleine restaurants, filmhuizen, concertzaaltjes, theatertjes, goedope woonruimte en al datgene wat het leven in de grote stad zo aantrekkelijk maakt. Wij willen jongerencentra in deze lege gebouwen en dan zul je ons niet op straat zien hangen

9. We zijn het beu om als een creditcard beschouwd te worden!
We willen veel uit eten maar niet te duur of zelfgs voor niks. We willen met veel andere mensen eten op een plek waar je in een toffe sfeer nieuwe vrienden maakt. We willen uitgaan en een beetje dronken worden zonder de rest van de week hier voor te moeten bloeden omdat we geen geld meer hebben. We willen iedere week naar een concert, misschien een CD kopen of zelfs twee en een T-shirt. We willen de hele dag naar de kroeg gaan en onze zelf meegebrachte koffie drinken zonder dat we er uit worden gegooid. Onmogelijk? In het geheel niet! We hebben dit 24 jaar lang in ons Jongerencentrum gedaan.

10 Actieve strijd tegen discriminatie!
Het meest van alles willen we een betere wereld creeren, een wereld vrij van discriminatie waar iedereen zich goed voelt en niemand angst heeft. Wij eisen vrijplaatsen waar we elkaar kunnen ontmoeten en bij elkaar kunnen zijn zonder onmenselijke en onderdrukkende machtsrelaties.

Heerlijk zo'n stukje anarchie in actie!

1 Reactie


Laat dit maar gauw naar nederland overwaaien.

Ik heb met jongeren in mijn eigen buurt gepraat nadat ze stenen van 10 hoog naar beneden aan het gooien waren.
Ik heb ze gevraagd waarom ze het deden het bleek verveling te zijn en ze beklaagden dat er niks voor hen in de wijk is waar ze iets aan hebben.
We konden het er over eens worden dat het gooien met stenen van 10 hoog levensgevaarlijk is en onmiddelijk moet stoppen,ze hebben het gelukkig niet meer gedaan.
Ik heb gevraagd wat ze vooral missen,het bleek een jongerencentrum te zijn en ze missen veilige plaatsen om te spelen.
Door de vele auwto's is het niet meer fijn om op straat te spelen en te voetballen.
Het wijkcentrum is hier meer een inloopcentrum voor volwassenen en een bibliotheek en voor de jeugd is er niet zo erg veel te doen.
Betaalde activiteiten zijn er genoeg maar niet iedereen kan het betalen.
Daarom zou het beter zijn dat er in iedere wijk in nederland weer nieuwe jongerencentra opgezet worden desnoods gekraakte gebouwen als de staat of de gemeentes dit niet willen betalen.
Nederland zit wel te zeuren dat het leger 200 miljoen extra moet hebben .wat mij betreft gaat het geld naar sociale projekten en gezondheidszorg dat is wat we nodig hebben.

zei: Rood bezorgd ledje op 18/01/2007 om: 12:02u


Powered by Greymatter