Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/14/2007: "Israelische grenspolitie schiet met rubberkogels op demonstranten Bilin"

De Israelische grenspolitie heeft de wekelijkse geweldloze demonstratie in het Palestijnse dorp Bil'in beschoten met rubberkogels en traangas.
Bilin12012007 (20k image)
Palestijnse demonstrant met foto van de neergeschoten nieuwsfotograaf Fadi Al-Arouri
De aanval op de ruim honderd demonstranten vond plaats na afloop van de wekelijkse tocht naar de afscheidingswerken terwijl de deelnemers al op de terugweg waren naar het dorp.
Klik op meer.

De demonstratie van de afgelopen week keerde zich niet alleen tegen de Muur van Apartheid en de bezetting maar werd ook gehouden uit solidariteit met de nieuwsfotograaf Fadi Al-Arouri die met scherp was beschoten door speciale troepen van Israël die recent Ramallah waren binnen gevallen. De ondermeer in zijn maag geraakte fotograaf is in Tel Aviv in het ziekenhuis opgenomen en bevindt zich nog altijd buiten bewustzijn.

Terwijl de demonstranten zich naar de afscheidingswerken begaven namen manschappen van de grenspolitie posities in het dorp in met geen andere reden dan het provoceren van stenengooiende jongeren. De enkele cameramannen die deze manoeuvre trachtten te filmen werden bestookt met traangas en schokgranaten.

Bij de opening in het hekwerk volgde het gebruikelijke ritueel dat het gebied tot een verboden militaire zone werd verklaard. Terwijl een deel van de groep verhitte discussies met de grenstroepen voerde en leuzen scandeerde, trachtte een ander deel de prikkeldraadafscheiding te verwijderen.

Een kleine groep kinderen die op een gegeven moment met stenen begonnen te gooien werden door enkele volwassenen snel tot de orde geroepen. De Isra´┐Żlische troepen reageerden onmiddellijk met het afvuren van traangas, schokgranaten en met rubber beklede stalen kogels.

Na een paar minuten was de situatie tot bedaren gekomen en wist de demonstratie zich opnieuw voor de opening in het hekwerk te formeren. Het leger was echter ingesteld op het laten escaleren van de situatie. Op het moment dat de poort in het afscheidingshek werd geopend voor twee jeeps die het dorp ingestuurd zouden worden, gingen de verzamelde Palestijnse bewoners, internationale activisten en Isra´┐Żli´┐Żrs, waaronder de Anarchisten tegen de Muur, over tot een zitblokkade.

Het kostte het leger een half uur voordat de weg definitief van actievoerders vrij was. Zij werden weggedragen om zich vervolgens vrolijk weer bij de blokkade aan te sluiten. Uiteindelijk werd de weg vrij gemaakt met behulp van schokgranaten, wapenstokken, slaan en schoppen waarbij een Palestijn werd gearresteerd. De Spaanse fotograaf van AP, Emilio Morenatti, moest zijn persvrijheid bekopen met een gebroken been als gevolg van een schokgranaat die in zijn richting werd afgevuurd!

De demonstratie eindigde een half uur na deze schermutselingen. Op de weg terug naar het dorp Bil´┐Żin werd de groep vanuit een hinderlaag door grenstroepen bestookt met traangasprojectielen en rubberkogels die rechtstreeks op hen werden afgevuurd. Daarbij werd een Isra´┐Żli´┐Żr door een traangasgranaat aan zijn schouder geraakt en werd een ander door een rubberkogel in zijn maag getroffen.

Daarmee kwam het totaal aantal gewonden dit maal op een zevental uit: vier Palestijnen, de AP-fotograaf en twee Isra´┐Żlische anarchisten.

Voor videobeelden van deze actie klik je hier


Powered by Greymatter