Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/10/2007: "Internationale steun voor ontslagen Poolse vakbondsactivisten"

Poolse anarchisten zijn een internationale steunactie gestart voor drie vakbondsactivisten van de organisatie Arbeiders Initiatief die zijn ontslagen.
acinterpro (28k image)
Het schoonmaak- en beveiligingsbedrijf Impel-Tom in Zielona Gora heeft deze activisten van Arbeiders Initiatief ontslagen omdat ze in de rechtszaal luidruchtig en openlijk spraken over de illegale activiteit van hun werkgever tegenover hun vakbond.
Klik op meer.

Het gaat om Czeslaw Toczek, Piotr Duplaga en Robert Szkwarek. In het begin van 2006 begonnen de arbeiders van het Impel-Tom van de vestiging in Kostrzyn (dat ongeveer 700 arbeiders in dienst heeft) met hun strijd voor betere lonen. Toen ze ondanks eerdere beloften in februari nog steeds geen hoger loon hadden gekregen, besloten ze hun eigen vakbond op te richten - de eerste in Impel-Tom. Twaalf personen van de veertig arbeiders in Kostrzyn sloten zich aan bij de vakbond.

Op 7 maart wilden de leden van de vakbond de oprichtingsbijeenkomst van Arbeiders Initiatief in de Impel-Tom fabriek houden. Het management van het bedrijf besloot preventieve maatregelen te nemen. Sommige mensen werden niet in het bedrijf toegelaten en twee initiatiefnemers van de vakbond, waaronder Jacek Rosolowski, werden ontslagen.

Rosolowski beschuldigde Impel-Tom daarop van discriminatie vanwege vakbondslidmaatschap en van illegale activiteiten van het bedrijf tegen Arbeiders Initiatief. Na een rechtszaak van een paar maanden bracht de rechtbank in Zielona Gora op 31 oktober een vonnis uit waarbij Jacek Rosolowski in het gelijk werd gesteld. Het bedrijf moest hem een schadevergoeding betalen.

Na dit vonnis werden op 2 november drie leden van Arbeiders Initiatief ontslagen: Czeslaw Toczek, Piotr Duplaga en Robert Szkwarek, die in de rechtbank getuigden en openlijk spraken over de illegale activiteit van de werkgever tegenover hun vakbond. Impel-Tom heeft ook besloten arbeidscontracten op te stellen voor de rest van de arbeiders van Impel-Tom in Kostrzyn (behalve de bewaker), waarbij hen nieuwe arbeidsvoorwaarden werden aangeboden in het bedrijf Acromar (wat bij Impel-Tom hoort).

Nieuw werk is niet aangeboden aan de hierboven vermelde leden van Arbeiders Initiatief. Op deze manier kwam het management van Impel-Tom effectief af van de actieve leden van de vakbond, waarbij dus ontslag werd gebruikt als een straf voor een poging om een vakbond op te richten.

Impel-Tom is een onderdeel van de Impel S.A. holding, wat in Polen de grootste onderneming is in de sectoren beveiliging, schoonmaak en catering. In 2005 stelde het meer dan 17.000 arbeiders te werk, waaronder gehandicapten, waarvoor het bedrijf van de staat subsidie krijgt. In 2005 was de omzet 627 miljoen zloty en maakte het bedrijf 21 miljoen zloty winst. Impel S.A. staat genoteerd op de effectenbeurs in Warschau. In 2002 werd Impel bekend vanwege het brutale optreden tegen het protest dat werd georganiseerd door arbeiders van de Kabel Fabriek in Ozarow, dat werkt voor Boguslaw Ciupiala, eigenaar van het bedrijf Tele-Fonika.

Arbeiders Initiatief kondigt het begin van de Poolse campagne tegen de Impel-Tom aan. We vragen iedereen om hulp. We hebben kosten voor juridische verdediging, materiŽle hulp en het organiseren van demonstraties vanwege veel ontslagen van activisten van Arbeiders Initiatief. Daarom vragen we jullie om financiŽle hulp. Solidariteit met jullie strijd, Arbeiders Initiatief Polen (OZZ Inicjatywa Pracownicza)

In ons land gaat Aktiefonds Zwart Zaad in elk geval EUR 50 overmaken. Daarnaast kunnen privťbijdragen overgemaakt worden op bankrekening 97.96.56.761 tnv Zwart Zaad te Utrecht ovv steun AI Polen. Samen overmaken scheelt namelijk veel kosten. Zwart Zaad zal al de bijdragen verzamelen en doorstorten. Meer info over Zwart Zaad: http://wwww.zwartzaad.info


Powered by Greymatter