Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/10/2007: "Een jaar lang blokkade"

Een persbericht van voorheen Voor Moeder Aarde, thans Friends of the Earth geheten (pourquoi pas, hein?), over de blokkade van Faslane vorige week. De actie maakt deel uit van een 1 jaar lang durende blokkade van de thuishaven van de Britse nucleaire duikboten.

woman (9k image)

Klik op meer

Een groep actievoerders van Friends of the Earth, voormalig Voor Moeder Aarde, blokkeert sinds 8 uur deze ochtend de Britse nucleaire atoomduikbotenbasis en eist dat de Britse regering dringend stappen zet voor nucleaire ontwapening.

Deze ochtend werden 8 actievoerders van Friends of the Earth gearresteerd. Ook de volgende weken en maanden worden nieuwe acties gepland, w.o. een blokkade op 8 januari 2007 door parlementsleden uit binnen- en buitenland.

De blokkade is georganiseerd als deel van "Faslane365", een 1 jaar lange blokkade van de Faslane militaire basis die begon op 1 oktober 2006. Door de opeenvolgende blokkades worden de normale operaties van de militaire basis ernstig verstoord. Tot vandaag hebben reeds 39 groepen de basis geblokkeerd gedurende 55 dagen. Hierbij werden reeds meer dan 408 mensen gearresteerd.

Friends of the Earth campagnevoerder Pol D'Huyvetter (44) uit Gent verklaarde net voor zijn arrestatie: "We kunnen Iran en Noord-Korea niet vragen geen kernwapens te ontwikkelen zolang we zelf vasthouden aan nucleaire doctrines voor onze veiligheid. Dit is hypocriet. Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft in 1996 duidelijk geoordeeld dat kernwapens illegale wapens zijn en alle kernmachten de verplichting hebben hun kernarsenalen volledig te ontwapenen.”

Monique D’Hooghe (38) uit Brussel verklaarde: “Als onrecht wet wordt, dan wordt burgerlijke ongehoorzaamheid plicht”.

Het is nog niet duidelijk wanneer de actievoerders worden vrijgelaten.

De Faslane marinebasis is de thuishaven voor de 4 Britse Trident atoomduikboten. Elke duikboot heeft 48 atoomwapens die elk 8 keren de vernietigingskracht heeft van de bom die de Japanse stad Hiroshima vernietigde in 1945. De acties aan de militaire basis vinden plaats tijdens een intens publiek en politiek debat met betrekking tot de modernisering van de Trident duikboten die in 2024 vervangen moeten worden. De milieuvereniging vraagt dat de Britse regering geen vervanging voorziet van Trident, en bovendien onmiddellijk zijn Britse kernmacht ontwapent als een noodzakelijke stap naar een wereldwijd verbod op kernwapens. [Bericht van 2 januari 2007; wij kunnen ons niet voorstellen dat de bovengenoemde mensen langer vastgehouden zijn dan Kamerlid Van Velzen (v/h van Rampenplan)]..
foeflan (26k image)
Meer foto's hier.


Powered by Greymatter