Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

01/09/2007: "Sea Shepherd gestart met Operatie Leviathan ter bescherming walvissen"

Op zaterdag 23 december is het vlaggenschip Farley Mowat van Sea Sheperd uit het Australische Melbourne vertrokken om een stokje te steken voor de Japanse walvisvaart van deze winter.
whales_home_FM_in_ice2 (16k image)
Het schip zal naar verwachting in de eerste week van januari aankomen in de Antarctische wateren waar de Japanners zo’n 1000 walvissen gaan slachten. De Farley Mowat zal worden gesteund door een nieuw schip, de Leviathan, en een helikopter die de walvisvaarders in een vroeg stadium in het vizier moet zien te krijgen.
Klik op meer.

In totaal zijn er meer dan 60 vrijwillige bemanningsleden bij de reddingsoperatie van Sea Sheperd betrokken. Ze zijn afkomstig uit dertien landen, te weten Australië, Bermuda, Brazilië, Canada, Chili, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Groot Brittannië, Nederland, Nieuw Zeeland, Zuid Afrika en de VS.
De walvisvaart van Japan in de Antarctische wateren is illegaal op grond van internationale verdragen. Onder de ruim 1000 walvissen die Japan wenst te slachten bevinden zich ook bedreigde walvissoorten als bultruggen en vinvissen. Van beide soorten wil Japan 50 exemplaren harpoeneren.

Kapitein Paul Watson maakte voor vertrek duidelijk met welk doel Sea Sheperd naar de Zuidpool vertrekt: “Dit is een internationale poging om de internationale wetten na te leven tegen de illegale walvisvaart. We gaan niet naar het zuiden om spandoeken op te hangen of om stervende walvissen te filmen of te fotograferen. Onze intentie is de walvissen te beschermen.”

De afgelopen maanden heeft Sea Sheperd veel steun ondervonden van Australiërs. Zo’n 30.000 mensen bezochten het schip de Farley Mowat dat zowel in Fremantle als in Melbourne kon worden bezichtigd. De bemanning nam deel aan diverse evenementen in het land. Duizenden nieuwe donateurs werden hiermee geworven. Reclamegoeroe John Singleton en brouwerij Bleutongue steunden de campagne met de lancering van de website http://www.whalesafebeer.com.

Inwoners van Melbourne bleken erg vrijgevig met het doneren van tonnen voedsel, gereedschappen, voorraden en geld, noodzakelijk om de campagne te kunnen voeren. De media-aandacht in het land was zo sterk dat de publieke opinie zich tegen de walvisvaart keert. De Farley Mowat werd dan bij vertrek ook door een grote schare supporters uitgezwaaid.

Het is de tweede maal dat Sea Sheperd ten strijde trekt tegen de Japanse walvisvaarders. Berichten over de campagne van vorige winter vind je hier en Verwijswoord.


Powered by Greymatter