Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/27/2006: "Demonstratie tegen aanleg Apartheid-weg in Israel"

Ruim 200 Israeliėrs, Palestijnen en internationale activisten hebben afgelopen zaterdag (23 december) gedemonstreerd tegen een nieuwe weg naar de West Bank die alleen toegankelijk wordt voor Israeliėrs.
IsraelMarch2 (20k image)
De aan te leggen weg loopt over land van de Palestijnse dorpen Beit Ummar and Halhul en komt boven de bestaande weg Route nr. 60 te liggen.
Klik op meer.

In de stromende regen protesteerden de verschillende met elkaar overhoop liggende Palestijnse fracties als Hamas en Fatah tegen de plannen voor de nieuwe weg. De burgemeesters van beide Palestijnse dorpen, eentje van Hamas en een van fatah liepen daarbij broerderlijk voorop.

Ze werden daarbij gesteund door verschillende Israelische groepen waaronder de Anarchisten tegen de Muur. Het protest keerde zich tegen de bouw van een nieuw viaduct dat deel uit gaat maken van de nieuwe weg die parallel loop aan de bestaande Route 60 en loopt van de nederzetting Etzion naar El Arub.

De demonstranten kenschetsen de nieuw aan te leggen weg niet alleen als 'Apartheidsweg' maar ook dat deze weg er toe zal leiden dat Palestijns land zal worden onteigend van de dorpen Halhul, Beit Umar en El Arub.

De protestmars startte rond het middaguur en liep van Beit Umar naar de landbouwschool in El Arub waar toespraken gehouden werden die de Israelische plannen voor segregatie werden gehekeld. Er werden onderweg voortdurend leuzen geroepen, de meeste in het Arabisch die zich keerden tegen de nieuwe weg, de Muur, de landroof en zelfs ten gunste van Palestijnse eenheid.

De inwoners van Beit Ummar, Halhul en omliggende dorpen hebben een flink deel van hun landbouwgronden verloren door de bouw van de Muur en de bufferzones die na voltooing zijn ingesteld waarmee nederzettingen als Gush Etzion, Bat 'Ayin en Karmei Tzur afgezonderd worden. Voor de Palestijnse boeren betekent dit honger en armoede. De plannen voor de nieuwe weg zal opnieuw in landroof resulteren.


Powered by Greymatter