Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/23/2006: "Fototentoonstelling bij Mexicaanse ambassade in kader internationale actiedag Oaxaca"

Enkele tientallen activisten hebben gisteren (22 december) in het kader van de internationale actiedag voor Oaxaca bij de Mexicaanse ambassade in Den Haag een fototentoonstelling opgehangen die is gemaakt door een aantal Nederlandse activisten die net terug zijn uit deze oproerige stad en die de opstand aldaar met de camera vastgelegd hebben.
Oaxaca41479 (49k image)
Foto uit Oaxaca in de kerstboom van de ambassade
De actie moest door toedoen van de politie na een half uur op straat worden voortgezet.
Klik op meer.

Om er een feestelijke opening van te maken was er een sambaband aanwezig, er stond champagne op het menu en de rode loper is uitgerold om mensen te verwelkomen. Helaas gooide de politie die snel ter plaatse was, roet in het eten. De amabassade werd met politielint afgezet waarna iedereen die in het pand al aanwezig was de deur werd uitgewerkt. De feestelijke opening van de expositie (met champagne) vond daarom voor de deur plaats.

Later op de middag was de expositie ook nog ongeveer een half uur op het Centraal Station van Den Haag te bewonderen. Ook hier was de politie razendsnel ter plaatse. Vooral toen de politie de foto's aan het verwijderen waren, was er een hoop animo van het reizend publiek.

De politie heeft ook nog naar identiteitsbewijzen gevraagd aan 2 personen. Een persooon kon enkel haar voordeelurenkaart tonen maar daar werd genoegen meegenomen. Toen eenmaal alle foto's door de politie verwijderd waren, werd het hele pakket netjes teruggegeven aan de actievoerders.

Met de actie werd gehoor gegeven aan de oproep van het EZLN, ook wel Zapatistas genoemd, om op 22 december overal in de wereld solidariteitsacties te houden met de opstand in Oaxaca, Mexico. Wat in mei van dit jaar begon als een protest van leraren voor een beter loon en meer rechten voor de studenten, is uitgegroeid tot een heuse volksopstand. Een aantal Nederlanders was hier getuige van en legde dit proces vast met de camera. De fotocollage begint in oktober toen tienduizenden actievoerders het centrum van de stad bezet hadden en het vertrek van de huidige gouverneur Ulises Ruiz eisten. Na de moord op de Amerikaanse Indymedia-reporter Brad Will, heeft de toenmalige president Fox de federale politie opdracht gegeven de stad te ontruimen en in te nemen.

Op 25 november vond er een grote demonstratie plaats die uitmondde in een ware veldslag tussen politie en actievoerders. In totaal vielen er drie doden onder de actievoerders, 145 mensen werden gearresteerd en nog veel meer mensen zijn er simpelweg verdwenen. Sinds die datum zijn er nog talloze mensen gearresteerd en gevangen gezet. De hele beweging is ondergronds gegaan omdat de regering hun de schuld geeft van de veldslag van 25 november waarbij veel historische en overheidsgebouwen in vlammen opgegaan zijn. Door een ijzeren repressie probeert de nieuwe president Calderon de opstand de kop in te drukken. De Nederlandse actievoerders vragen met deze ludieke bezettingsactie aandacht voor de situatie in Oaxaca.

Foto's van de actie vind je hier.


Powered by Greymatter