Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/23/2006: "Jonge Filippijnse Sagada anarchisten na 10 maanden vrijgelaten"

De negen jonge anarchisten die in februari op de Filippijnen tijdens hun rugzakvakantie naar Sagada werden gearresteerd, zijn afgelopen woensdag 20 december eindelijk vrijgelaten.
Trinidadpunks2 (34k image)
Punks in La Trinidad protesteerden op 8 november voor de vrijlating van de Sagada 9
De anarchisten waren er van beschuldigd deel uit te maken van de guerillabeweging New People’s Army en werden verantwoordelijk gehouden voor het aanvallen van een militaire basis in Mankayan op 10 februari van dit jaar waarbij drie militairen de dood vonden.
Klik op meer.

De vrijgelaten anarchisten betreffen:
Rundren Berloize Lao, 24, uit Davao City;
Aldoz Christian Munoza, 18, uit Santolan, Pasig City;
Darwin Alazar y Padilla, 21, uit Tipuso, Urdaneta City, Pangasinan;
Arvie Nunez, 21, uit of Silang, Mayaw, Lucena City;
Neil Russel Balajadia, 25, uit Santolan, Pasig City;
Jethro Villegas, 21, uit Malagos, Calinan, Davao City;
Anderson Alonzo, 18, uit Malagos, Calinan, Davao City;
Ronron Pandino, 20, uit San Quintin, Laguna;
Jefferson dela Rosa y dela Cruz, 20, of Santolan, Pasig City.

In mei werden al twee minderjarigen (een 17-jarige jongen uit Pasiq City en een 16-jarig meisje uit Markina City) uit dezelfde groep die zichzelf "Punks R Us" noemt, op vrije voeten gesteld. Dit nadat hun advocaten een beroep deden op het jeugdrecht dat jongeren beschermd tegen vervolging op basis van strafrecht.

De regionale rechtbank in de provincie Benguet gelastte bij monde van rechter Benigno Galacgac de vrijlating van de anarchisten die betrokken waren bij Food not Bombs wegens gebrek aan bewijs voor brandstichting en doodslag. De politie arresteerde hen terwijl de groep op weg was naar Sagada in de provincie Mt. Province waar ze een wandelvakantie wilden houden.

De groep gaf na haar vrijlating een verklaring uit: “Wij de Punks 11 hebben het best denkbare kerstcadeau gekregen. We verlaten de provinciale gevangenis van Benguet na meer dan tien maanden te hebben vastgezeten op grond van aanklachten die waar we ons niet schuldig aan hebben gemaakt. We bedanken onze ouders, vrienden en vriendinnen en andere familieleden en bekenden die ons hebben bijgestaan in deze moeilijke tijden. Deze ervaring heeft ons dichter bij elkaar gebracht. De waarde van liefde en zorg van onze familie is ons duidelijk geworden.

Familie, advocaten en mensenrechtengroepen onder aanvoering van de Cordillera Human Rights Alliance (CHRA) en de Free Legal Assistance Group (Flag) bereidden bij de gevangenis een feest voor voor de vrijgelaten jongeren. In dat kader werd een varken geslacht en gekookt.

Volgens advocaat Pablito Sanidad pleit de zaak voor beter politieonderzoek zodat dergelijke vergissingen niet meer begaan kunnen worden. “Tien maanden van hun leven zijn verwoest”. Beverly Longid van de CHRA meende dat de vrijlating er op duidt dat de groep onschuldig is. Ze wees er op dat de groep mentaal en fysiek is gemarteld tijdens hun detentie.

Hun arrestatie en gevangenschap kreeg de nodige aandacht in diverse media. Een online petitie voor hun vrijlating kreeg meer dan 2000 steunbetuigingen afkomstig uit de Filippijnen en daarbuiten.

Flordeliza Mañosa, moeder van Aldus Christian Mañosa, vertelde dat haar zoon door zijn ervaringen is veranderd. “Hij heeft veel geleerd van deze ervaring. Hij zei dat hij terug naar school wil en ik was blij om dat te horen.”


Powered by Greymatter