Index pagina
Geschiedenis
Ook leuke sites
Zeg het anders priveWij kunnen er helaas ook niets aan doen!
 

 

 

12/21/2006: "Ganzenlever als meest foute kerstgerecht"

Nederlanders vinden Foie Gras (ganzenlever) ‘het meest foute kerstgerecht’. Dit blijkt uit representatief onderzoek van Marktonderzoeksbureau Team Vier onder 500 burgers in opdracht van Stichting Wakker Dier.
gansimg325 (9k image)
Gedwongen voeren van ganzen
Wakker Dier liet onderzoeken welk typisch kerstgerecht het meest dieronvriendelijk wordt gevonden.

Varkensvlees staat op de tweede plaats van ‘meest foute kerstgerecht’ vanwege de onverdoofde castratie van biggen. Derde staat blank kalfsvlees omdat kalveren daarvoor bloedarmoede moeten lijden.

Wakker Dier ziet een haat-liefde verhouding bij burgers met het kerstdiner: ze eten op dit bezinningsfeest bovengemiddeld veel vlees maar tegelijkertijd knaagt een ontevreden onderbuikgevoel over het dierenleed dat ermee gepaard gaat.

Consumenten laten foie gras in grote mate links liggen. Slechts 2,8% van de ondervraagden zegt dit met kerst te gaan eten, met name mannen in het zuiden van het land. Veel restaurants hebben gerechten met foie gras van de menukaart gehaald vanwege de diermishandeling bij de dwangvoedering van de dieren.

Vreemd genoeg wordt varkensvlees van onverdoofd gecastreerde biggen enerzijds verafschuwd maar anderzijds is het de meest gegeten diersoort in de kerstmaand (8,2 miljoen kilo, PVE, 2005). 5% van de Nederlanders kiest voor een diervriendelijk kerstmaaltijd zonder vlees. Vooral onder vrouwen is dit populair (7.6%).

In opdracht van Stichting Wakker Dier zijn 500 Nederlanders gevraagd naar hun mening over de herkomst van de 10 meest gegeten en meest omstreden Kerstvleesgerechten.

Het opinie-onderzoeksbureau Team Vier heeft een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking gevraagd een oordeel te geven over 10 vleessoorten die veel met kerst worden gegeten maar waaraan dierenleed kleeft: foie gras (dwangvoedering met buis in strot), varkensvlees (van onverdoofd gecastreerde biggen), blank kalfsvlees (van kalf met bloedarmoede om vlees blank te houden), vis (die veelal levend van ingewanden wordt ontdaan; ‘gekaakt’), kip (is een plofkuiken die op slachtleeftijd van 6 weken 2 ½ kilo weegt), kalkoenfilet (van kalkoen met gewrichtsproblemen door snelle groei), eend (met duizenden in stallen zonder badwater), biefstuk (van rund in stal op betonvloer), konijn (uit draadgazen kooi, soort legbatterij voor konijnen) en reebout (uit bos geschoten).

Achtergrond top 3 foutste kerstgerechten

Foie gras is de vervette lever van een eend of gans. De lever mag alleen ‘foie gras’ heten boven een bepaald gewicht. Dit gewicht kan alleen bereikt worden als de dieren met dwangvoedering onnatuurlijke hoeveelheden voedsel via een trechter in de keel krijgen, veelal met pneumatische pompen. In Nederland en veel omliggende landen is de dwangvoedering vanwege het dierenleed verboden. Het mag echter wel ingevoerd, verkocht en geserveerd worden.

In Nederland worden standaard mannelijke biggen onverdoofd gecastreerd. Verdoving zou een kilo varkensvlees ongeveer 1 eurocent duurder maken. In veel andere landen zoals Engeland, Ierland, Spanje, Portugal en Australie worden biggen niet gecastreerd. In Nederland wordt de pijnlijke ingreep jaarlijks bij 7 miljoen biggen uitgevoerd.

Blank kalfsvlees komt van kalveren die speciaal voor de kleur van het vlees op een ijzerarm dieet worden gezet. Daardoor krijgen ze bloedarmoede welke ziekte het vlees blank houdt. Normaal is rundvlees rood en kalfsvlees roze.

1 Reactie


Op allerlei verkooppunten is de foie gras uit het assortiment gehaald, vermeldt Wakker Dier.

zei: Prul op 22/12/2006 om: 18:38u


Powered by Greymatter